Site icon City Futi Futárszolgálat

Index – Külföld – Amerikai finanszírozással épülne autópálya és vasútvonal Litvánia és Románia között


A nemrégiben bejelentett atomerőművi amerikai gigaberuházás mellett egy újabb közös amerikai-román infrastrukturális óriás bejelentésről adott hírt a transidex.ro.

Kedd délután Lucian Bode közlekedésügyi miniszter ismertette a korábban nyilvánosságra került elképzelés részleteit az amerikai befektetők bevonásával tervezett lengyelországi Gdansk és a romániai Konstanca kikötővárosok közötti autópálya és vasútvonal megépítéséről. A tárca vezetője külön kihangsúlyozta, hogy a terv kimondottan az EU tagállamaira és a NATO tagországaira vonatkozik, ezzel rövidre zárta az Ukrajnán keresztül vezető nyomvonalakról szóló spekulációkat.

A miniszter felvázolta, hogy a projektek Romániát érintő részeire milyen javaslatot tett a kormány. Elmondta, hogy a Litvániát a kontinens déli részével összekötő autópályán 26 óra alatt 2356 kilométert lehetne megtenni. Az elképzelés szerint a vasút és az autópályák építésének finanszírozását végeznék amerikai befektetők, de ahhoz először a végleges útvonalakról, valamint az uniós és állami finanszírozások lehetőségeiről is meg kellene állapodni.

Az elképzelések megvalósításában az első akadályt az jelenti, hogy a tervezett útvonal az EU hosszútávú közlekedés fejlesztési tervében (Trans-European Transport Network – TEN-T) meghatározott egyik útvonallal sem esik egybe.

Fotó: Trans-European Transport Network

A másik gondot a hasonló próbálkozások kifejezetten terhelt múltja jelenti, ugyanis az amerikai Bechtel egyszer már megpróbálkozott román infrastrukturális fejlesztésekkel, a soha el nem készült észak-erdélyi A3 autópályával.

Kérdés az EU hozzájárulása, sőt együttműködése is egy ilyen egyértelműen amerikai érdekeket szolgáló megoldásban az Európai Unió és az Egyesült Államok kapcsolatainak mélypontján.





Source link

Exit mobile version