Index – Külföld – Amerikai finanszírozással épülne autópálya és vasútvonal Litvánia és Románia között

általa megosztva admin
Kategória:


A nemrégiben bejelentett atomerőművi amerikai gigaberuházás mellett egy újabb közös amerikai-román infrastrukturális óriás bejelentésről adott hírt a transidex.ro.

cikk5927

Kedd délután Lucian Bode közlekedésügyi miniszter ismertette a korábban nyilvánosságra került elképzelés részleteit az amerikai befektetők bevonásával tervezett lengyelországi Gdansk és a romániai Konstanca kikötővárosok közötti autópálya és vasútvonal megépítéséről. A tárca vezetője külön kihangsúlyozta, hogy a terv kimondottan az EU tagállamaira és a NATO tagországaira vonatkozik, ezzel rövidre zárta az Ukrajnán keresztül vezető nyomvonalakról szóló spekulációkat.

A miniszter felvázolta, hogy a projektek Romániát érintő részeire milyen javaslatot tett a kormány. Elmondta, hogy a Litvániát a kontinens déli részével összekötő autópályán 26 óra alatt 2356 kilométert lehetne megtenni. Az elképzelés szerint a vasút és az autópályák építésének finanszírozását végeznék amerikai befektetők, de ahhoz először a végleges útvonalakról, valamint az uniós és állami finanszírozások lehetőségeiről is meg kellene állapodni.

Az elképzelések megvalósításában az első akadályt az jelenti, hogy a tervezett útvonal az EU hosszútávú közlekedés fejlesztési tervében (Trans-European Transport Network – TEN-T) meghatározott egyik útvonallal sem esik egybe.

ags 7809b1b0-0ec4-11eb-a0df-0050568b21a5

Fotó: Trans-European Transport Network

A másik gondot a hasonló próbálkozások kifejezetten terhelt múltja jelenti, ugyanis az amerikai Bechtel egyszer már megpróbálkozott román infrastrukturális fejlesztésekkel, a soha el nem készült észak-erdélyi A3 autópályával.

Kérdés az EU hozzájárulása, sőt együttműködése is egy ilyen egyértelműen amerikai érdekeket szolgáló megoldásban az Európai Unió és az Egyesült Államok kapcsolatainak mélypontján.





Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.