Index – Belföld – Több ezer P+R parkolóval és B+R tárolóval javítana az elővárosi közlekedésen a kormány

általa megosztva admin
Kategória:


Egyszerű, ám mégis hatékony módon szeretné a kormány a jóideje problémát jelentő budapesti elővárosi közlekedést minden szempontból javítani ? mondta az MTI-nek Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Beszámolt róla, hogy összesen háromezer P+R parkoló, illetve a vasútállomásra kerékpárral érkezők számára legalább kétezer B+R biciklitároló tervezése indulhat meg a ma megjelent kormányhatározat értelmében. Az államtitkár szerint a kormány gyakorlatias megoldásokat keres, melyekkel folyamatosan fejleszti Budapestet:

Egyszerű céljaink vannak: jobb tömegközlekedés, kevesebb dugó, tisztább levegő, klímabarát városi környezet. Kulcs a tömegközlekedés, a közösségi közlekedés fejlesztése. Ebben az a célunk, hogy az utazók gyorsabban, kényelmesebben, kevesebb átszállással érjenek célba. Ma Budapest közlekedésének igazi kihívása, hogy az elővárosokból és a külső kerületekből naponta egymillióan jönnek befelé dolgozni, tanulni, szolgáltatásokat igénybe venni, és több mint kétharmaduk autóval érkezik.

A főváros és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár véleménye, hogy semmiképpen sem az emberek átnevelésével és tiltásával lehet a Budapest körzetéből érkező autósok számát csökkenteni. Három feladatot nevezett meg Fürjes Balázs:

Jobb tömegközlekedési összeköttetés, ezt a HÉV-ek felújítása és az elővárosi vasút fejlesztése valósítja meg. A belvárost kikerülő közvetlen kapcsolatok, hiányzó külső körúti elemek és hidak megépítése, például a Galvani hídé. Végül pedig a külső közlekedési csomópontokon nagy kapacitású parkolók autóknak és kerékpároknak, hogy autóból a jobb minőségű vasútra, HÉV-re, metróra, villamosra ülhessenek a közlekedők.

Arról is beszélt a politikus, hogy a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) részletes tanulmányt készített az elmúlt hónapokban a budapesti agglomeráció állomásainak megközelítéséhez szükséges P+R és B+R fejlesztési stratégiájáról. 

A közös Dunaharaszti zónabérlettel kiszámíthatóbbá, egyszerűbbé, kényelmesebbé válik a napi ingázás.

(Borítókép: Személygépkocsik sorai a Zelk Zoltán úti P+R parkolóban a főváros XI. kerületében a Kelenföld vasútállomás aluljárórendszere mellett. Fotó: Jászai Csaba / MTI)





Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.