Index – Gazdaság – Olcsóbbá válik a vasúti közlekedés a Dunántúlon

általa megosztva admin
Kategória:


Megújított őszi menetrend lép életbe több dunántúli vasúti vonalon szeptember 28-án, és olcsóbbak lesznek a jegyek is – közölte Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára. Szeptember 28-tól nem kell gyorsvonati pótjegyet váltani a Székesfehérváron áthaladó, eddig pótjegyköteles vonatokra, ahogy a Keszthely-Szombathely és a Pécs-Tapolca között közlekedő járatokra sem – írta a távirati iroda.
    
Olcsóbbá válik az InterCity használata is, a Budapest-Székesfehérvár-Veszprém-Zalaegerszeg/Szombathely és a Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa/Keszthely közötti vonatok IC-vonatrészein pót- és helyjegy helyett egyetlen, egységesen 300 forintba kerülő helyjeggyel lehet majd utazni.

Budapest-Keszthely illetve Nagykanizsa között a gyorsvonatra váltott jegyek ára 150-325 forinttal lesz olcsóbb az ugyanezen városok között közlekedő buszokénál. 

Mosóczi jelezte: a Budapest-Székesfehérvár vasútvonal 2010 óta több projekt keretében újult meg, a beruházások összes nettó költsége meghaladta a 128 milliárd forintot. A fejlesztéseknek köszönhetően az elmúlt hat évben megkétszereződött az utasforgalom a vonalon, tavaly már 9,4 millióan választották a vasutat a főváros és Székesfehérvár között.

Duplázódhat, háromszorozódhat az utasszám Lajosmizse, Veresegyház és Szolnok felé. Megszűnhet az Üllői úti villamos-vonat vágánykereszteződés is.

    
Az államtitkár úgy fogalmazott: várakozások szerint 2021-től az eddigieknél jelentősen több pénz válik elérhető uniós társfinanszírozással a kötöttpályás közösségi közlekedés fejlesztésére. Megjegyezte: előzetes becslések szerint Magyarországnak akár 2 ezer milliárd forint is juthat vasúti beruházásokra, az összeg sikeres lekötése érdekében a kormány összesen 32 milliárd forintot adott húsz vasúti fejlesztés előkészítéséhez, tervezéséhez.
   

Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).