Site icon City Futi Futárszolgálat

Elektromos buszt tesztel Budapest ? cél a fővárosi járműpark zöldítése


Budapest, 2020. szeptember 15. ? Budapest és közlekedésének fenntartható fejlődéséhez, illetve élhetőbbé tételéhez elengedhetetlen, hogy a környezettudatos technológiák felé forduljunk. A főváros közlekedésének jövőjét meghatározó Budapesti Mobilitási Tervvel összhangban a legkorszerűbb technikával felszerelt, teljesen elektromos hajtásláncú városi autóbuszt tesztel a BKK 2020. szeptember 15-én, kedden és 16-án, szerdán. Az e105-ös jelzésű MAN Lion?s City 12E típusú autóbusszal a 105-ös vonalon találkozhatunk mindkét nap a reggeli és a délutáni csúcsidőben.

Az elektromos városi autóbusz szeptember 15-én, kedden és 16-án, szerdán lesz forgalomban a 105-ös autóbusz vonalán, ahol a reggeli és a délutáni csúcsidőben a menetrendi indulások mellett közlekedik. A BKK utazástervező alkalmazásában, a weben is elérhető a BKK FUTÁR-ban a futar.bkk.hu/route/BKK_1053 címen követhető nyomon, hogy éppen hol jár az e105-ös jelzéssel közlekedő tesztbusz.

Az MAN nagyszabású termékbemutatót szervezett a napokban Magyarországon, ennek keretében a zalaegerszegi ZalaZone-on mutatták be az újgenerációs, tisztán elektromos, alacsonypadlós MAN 12E városi autóbuszt. A budapesti tesztre a BKK és a gyártó együttműködésének köszönhetően kerül sor: most a fővárosban közlekedőknek is alkalma nyílik megismerni és kipróbálni ezt a merőben új és innovatív járművet.

A Fővárosi Közgyűlés által 2019-ben elfogadott Budapesti Mobilitási Terv (BMT) egyik fontos célkitűzése a környezetbarát járműtechnológiák elterjedésének ösztönzése. Az Európai Bizottság által meghirdetett Zöld Megállapodás 2050-ig karbonsemleges Európai Uniót vízionál. A stratégiai célkitűzéseknek megfelelően a BMT a buszágazatban a zéró emissziós járművek beszerzését preferálja: trolibuszokét és elektromos buszokét, így a fővárosi járműtesztre a Budapesti Mobilitási Tervvel és az EU célkitűzésével is összhangban kerül sor.

MAN Lion?s City 12E, az elektromos városi autóbusz

Hosszúság: 12,2 méter.
Hajtás: központi villanymotor 160 kW tartós és 270 kW maximális teljesítménnyel, 2100 Nm maximális nyomatékkal.
Hatótávolság: 200-270 kilométer.
Akkumulátor: 480 kWh kapacitás a 6 moduláris lítiumakkumulátor-modulnak köszönhetően. Töltési teljesítménye maximum 150 kW, töltési ideje körülbelül 3 óra.
Opcionális biztonságtechnikai felszereltségek: adaptív tempomat, sávtartó asszisztens, holttérfigyelő rendszer

További információ az autóbuszról: www.bus.man.eu/hu/hu/varosi-buszok/lion_s-city-e/attekintes/attekintes.html

Budapesti Közlekedési Központ

 





Source link

Exit mobile version