Szigorúbb ellenőrzés a közösségi közlekedésben: pótdíjazzák, aki nem visel maszkot

általa megosztva admin
Kategória:


Szigorúbb ellenőrzés a közösségi közlekedésben: pótdíjazzák, aki nem visel maszkot

Budapest, 2020. szeptember 9. ? Hazánkban az elmúlt hetekben újra növekedésnek indult a Covid-19 okozta megbetegedések esetszáma. A vírus terjedésének megelőzésében, lassításában kiemelt szerepe van a kötelező maszkviselésről szóló szabály betartásának. Az utasok túlnyomó többsége továbbra is fegyelmezetten betartja az előírásokat, vannak azonban, akik az április óta érvényben lévő rendeletek ellenére sem takarják el az arcukat utazás közben. A szabálykerülő magatartás visszaszorításának érdekében, a fővárosi operatív törzs döntése alapján a BKK szigorít: mostantól nagyobb létszámmal zajlik az ellenőrzés, és az utazásból való kizárás lehetősége mellett 8000 forintos helyszíni pótdíjat is kiszabnak, ha valaki a közösségi közlekedési szolgáltatás használata során nem, vagy nem szabályosan takarja el az arcát ? a már április óta érvényben lévő előírások szerint ? maszkkal, sállal, vagy kendővel.

A Budapesti Közlekedési Központ ellenőrei és a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának munkatársai megnövelt létszámmal ellenőrzik, hogy az utasok betartják-e a kötelező maszkviselésről szóló fővárosi és kormányrendeletben leírtakat. A már több hónapja érvényben lévő szabályok szerint a koronavírus további terjedésének megelőzése, lassítása érdekében a közösségi közlekedés járművein és a megállóhelyeken csak maszkban, annak hiányában pedig sállal vagy kendővel eltakart arccal szabad utazni, tartózkodni. A megbetegedések növekedő esetszáma miatt kiemelten fontos, hogy minden utas betartsa a szabályokat, ezért a fővárosi operatív törzs döntése alapján a BKK szigorít az ellenőrzésen. Mostantól a közlekedési szolgáltatásból való kizárás lehetősége mellett pótdíjat is kiszabnak arra, aki nem, vagy nem szabályosan hordja a maszkot, a kendőt vagy a sálat. (A maszk szabályos viselése esetén az mind a szájat, mint az orrot eltakarja.) A pótdíjazásra vonatkozó szabályok szerint annak összege a helyszínen kifizetve 8000 forint. Az előírások be nem tartása miatti bírságolás nem egyedi megoldás, azt a szomszédos Bécsben például már hónapok óta alkalmazzák.

A közösségi közlekedés használatakor kötelező maszkviselést 2020. április 27-én vezették be Budapesten, az ezt követő időszakban az utasok közel 100 százaléka betartotta a szabályokat. A mostani szigorítás előzménye, hogy a nyár második felére láthatóan lanyhult a maszkviselési fegyelem: a BKK nem reprezentatív, augusztusi felmérései szerint már csak a közlekedők körülbelül 85 százaléka tartotta be a vonatkozó előírásokat. Emellett az elmúlt hetekben tapasztalható növekedő megbetegedési esetszám is indokolja, hogy a BKK szigorúbban lépjen fel, ha az utasok nem tesznek meg mindent a vírus további terjedésének megelőzése, lassítása érdekében. A szigorúbb szankciókat a visszajelzések szerint az előírást betartó utasok is kérték a BKK-tól.

A fővárosi közlekedési szolgáltatók a járműveket, azok légkondicionáló berendezéseit, a metróállomásokat, a jegyautomatákat a lehető legsűrűbben fertőtlenítik és bőséges kapacitással, sűrűn indítják a járatokat. A járvány kockázatait azonban csak közös erővel tudjuk minimálisra csökkenteni: a biztonságos utazás érdekében az utasoknak is be kell tartaniuk a járványügyi szabályokat. Ennek köszönhetően ? ahogy arra számos nemzetközi tudományos kutatás eredménye is rámutat ? a közösségi közlekedés használata a járványidőszakban is biztonságos marad.

Budapesti Közlekedési Központ

Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.