Index – Belföld – A kormány szerint autósüldözés folyik Budapesten

általa megosztva admin
Kategória:


Szüntesse meg az iskolakezdésre a fővárosi sávlezárásokat Karácsony Gergely főpolgármester, valamint „fejezzék be az autósüldözést”!

– írta pénteken a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a főpolgármesternek küldött levelében, amit az MTI szemlézett.

Fürjes Balázs arra kéri a levélben Karácsony Gergelyt, hogy a Fővárosi Önkormányzat minden vezetője hagyjon fel az autósüldözéssel, az autóval közlekedők megbélyegzésével és elítélésével, majd rögtön utána kijelenti, hogy alapvetően nincs is baja a fővárosi közlekedéspolitika alapelvével:

Egyetértünk Főpolgármester úrral abban, hogy új egyensúlyra van szükség Budapest közlekedésében a közösségi közlekedés, az egyéni autós közlekedés, a kerékpáros és gyalogosközlekedés arányát illetően.

Csak annyit tesz hozzá, hogy ?ugyanakkor nagyon fontos, hogy eközben a munkába járáshoz, munkavégzéshez vagy a családi élet szervezéséhez nélkülözhetetlen autós közlekedést és magukat az autósokat senki se kiáltsa ki ellenségnek?

Autóval közlekedni egy nagyvárosban nem deviancia és nem bűn.

Az államtitkár levelében arra kéri Karácsony Gergelyt, hogy főpolgármesterként azonnal, még a szeptember 1-jei iskolakezdés előtt szüntesse meg a Nagykörúton, az Üllői út belső szakaszán és más forgalmas budapesti főútvonalakon „a budapestiek megkérdezése, a beígért társadalmi párbeszéd nélkül és szakmai hatástanulmányok hiányában”, kísérleti jelleggel kialakított ideiglenes biciklisávokat ? melyek közül a nagykörúti hetek alatt Budapest legfontosabb biciklis útvonalává vált.

Fürjes Balázs úgy vélekedik, hogy ha a több mint tízéves átlagéletkorú, Budapest útjain közlekedő gépkocsiknak a város legforgalmasabb útjain sávlezárásokkal szűkebb keresztmetszetet biztosítanak, sebességkorlátozással pedig lassabb haladásra kényszerítik őket, az növeli a dugót, a károsanyag-kibocsátást, a légszennyezést. Ez pedig a gyalogosok és a kerékpárosok egészségét is károsítja és súlyosbítja a Fővárosi Önkormányzat által kikiáltott klímavészhelyzetet is.

Fürjes Balázs

Fürjes Balázs

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Ezért a kormány arra kéri a főpolgármestert, hogy segítsen ?a mesterségesen gerjesztett autósellenesség, a városlakók mesterséges, ideológiai alapú megosztásának? leküzdésében. Az is sokkal jobb megoldás lenne, ha a Transport for London, azaz a londoni BKK mintájára a közösségi közlekedési járatok sűrítésén, esetleg kizárólagos diákjáratok közlekedtetésén gondolkodna a Városháza az autósok ?büntetése? helyett. Fürjes konklúziója szerint

olykor jószándékkal is lehet az eredetinél sokkal rosszabb helyzetet teremteni

És hogy tulajdonképpen mit is szeretne a kormány? Fürjes szerint azt, hogy

  • a főváros folytasson le érdemi civil- és szakmai egyeztetéseket,
  • a közlekedési szakma bevonásával készítsenek el a nemzetközi példák tanulságait is feldolgozó szakmai hatástanulmányokat, forgalmi modelleket.
  • és folytasson a kormánnyal közös szakmai munkát, melyhez ő maga és Vitézy Dávid, a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ vezetője személyesen is a főpolgármester rendelkezésére áll

Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.