Kora tavasszal indulhat a Lánchíd felújítása ? 2023-ban vehetik birtokba a budapestiek

általa megosztva admin
Kategória:


Júliusban kiírja a közbeszerzést a Budapesti Közlekedési Központ

Az acsarkodás helyett együttműködést kér Tüttő Kata a Lánchíd újjászületése érdekében a politikusoktól. A mai bejelentés szerint elfogadta a közbeszerzés műszaki tartalmát a BKK igazgatósága, így már a jövő év elején elkezdheti a felújítást a majdani győztes. A híd addig is biztonságos marad ? erről a Budapest Közút szakemberei gondoskodnak: szombattól a déli járda ideiglenes lezárásával.

Tüttő Kata, főpolgármester-helyettes, Szőke Gábor, a Budapest Közút Zrt. vezérigazgatója és Fendrik László, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. megbízott vezérigazgatója pénteken sajtótájékoztatót tartottak a Széchenyi lánchíd felújításáról szóló közbeszerzési eljárás elindításával kapcsolatos BKK-igazgatósági döntésről.

Tüttő Kata elmondta, hogy ma teljesült a közbeszerzés kiírásának egyik legfontosabb feltétele, a megváltozott műszaki tartalom elfogadása, ezek után a feltételes közbeszerzési eljárás elindítása lehetővé válik. A finanszírozást a főváros saját forrásból, részben hitelből, illetve a kormány 6 milliárdos hozzájárulásából oldja meg, amennyiben a kormány valóban betartja régóta hangoztatott ígéretét, hogy legalább az ÁFA-összegének megfelelő pénzzel támogatja a felújítást.

A főpolgármester-helyettes szerint itt az ideje, hogy a politikai adok-kapok után megkezdődjön az együttműködés a felek között, ahogy a Lánchíd is összeköt és nem szétválaszt.

Szőke Gábor, a Budapest Közút vezérigazgatója elmondta, hogy a Lánchíd utoljára 32 évvel ezelőtt esett át átfogó felújításon. Munkatársai naponta ellenőrzik, hetente vizsgálják a hidat, és folyamatosan gondoskodnak a kisebb javításokról. Ennek köszönhetően a hídon való közlekedés sem a gyalogos, sem a gépjárműforgalom számára nem veszélyes. Egy kisebb javítási munka szombaton indul el a folyásirány szerinti déli járdán, ezért ideiglenesen ezt lezárják a gyalogosforgalom elől, de a javítások végével visszaadják.

Fendrik László, a BKK megbízott vezérigazgatója végezetül hozzátette, hogy a társaság igazgatóságának mai, rendkívüli ülésen megszületett a döntés, amely lehetővé teszi a közbeszerzés elindítását, az áment a jövő héten mondhatják rá a testület tagjai. A BKK vezérigazgatója szerint várhatóan 2021 februárig lezárul a közbeszerzési folyamat, és jövő márciusban elkezdődhetnek a munkálatok. Hozzátette azt is, hogy a teljes felújítás időtartama kb. 30 hónap lesz, amelyből 18 hónapon keresztül lesz lezárva a híd a forgalom elöl. 2023-ra pedig újjászülethet a Lánchíd.

Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).