Site icon City Futi Futárszolgálat

Index – Gazdaság – 15 ezer fős elbocsátásra készül az Airbus


Történetének legnagyobb válságában van az európai repülőgépgyártó Airbus, amely jövő év végéig 15 ezer dolgozót tervez leépíteni ? írja a BBC. Az Airbus brit gyárából 1700 főt terveznek kirúgni, és további több ezer dolgozó veszítheti el a munkáját a cég német és spanyol üzemeiben is. A vállalat vezetői remélik, hogy önkéntes felmondásokkal és korai nyugdíjazással meg lehet oldani a létszámcsökkenés nagy részét. 

 Guillaume Faury, az Airbus vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy a repülőgépgyártás történetének legnagyobb válságán megy éppen keresztül,

a cég jelenleg kapacitásának 40 százalékán termel, és a vezetés nem is számít arra, hogy 2023 előtt visszaáll a légi közlekedés forgalma a járvány előtti szintre. Faury szerint az eddigi intézkedésekkel sikerült elérni, hogy a vállalat túlélje a járvány jelentette első sokkot, most viszont további intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy az Airbus egészségesen, piacvezetőként kerülhessen ki a válságból. 

Az Airbusnál már április óta beszélnek arról, hogy hatalmas leépítések jönnek a cégnél, a vezérigazgató akkor a vállalat 135 ezer dolgozójának írt levelében arról számolt be, hogy pár hét alatt az Airbus elveszítette az üzletének harmadát, és soha nem látott tempóban ömlik ki a cégből a pénz. A BBC beszámolója szerint a kormányzatoktól kapott pénzügyi segítséggel az Airbus eddig el tudta kerülni azt, hogy tömegével kelljen elküldenie a dolgozókat, de a légi közlekedés helyzetéből kiindulva ezt csak ideig-óráig lehetett halogatni. 

A most bejelentett leépítési tervről még tárgyalnak a dolgozókat képviselő szakszervezetekkel. A brit Unite nevű szakszervezet kijelentéseiből kiindulva ez nem lesz olyan egyszerű:

a szakszervezet egyszerűen ipari vandalizmusnak nevezte az airbus bejelentését. 

A brit kormány szóvivője a tervezett elbocsátásokat úgy kommentálta, hogy az Airbus dolgozói és családjaik nehéz időszak elé néznek, a kormány viszont készen áll arra, hogy minden lehetséges módon támogassa őket. 





Source link

Exit mobile version