Kétmilliót fizetett pótdíjra – senkinek sem éri meg bliccelni!

általa megosztva admin
Kategória:


Bár az utasok döntő többsége becsületesen, a szabályoknak megfelelően veszi igénybe a közösségi közlekedési szolgáltatásokat, sajnos még mindig vannak olyanok, akik feleslegesen, milliós pótdíjtartozásokat halmoznak fel. Nem érdemes abban reménykedni, hogy a pótdíjtartozás elévül, pótdíjazás esetén egyértelműen az a legjobb választás, ha az utas halogatás helyett minél előbb befizeti a kiszabott pótdíjat. Összegyűjtöttük a 2019-es év legnagyobb, már teljesített pótdíjösszegeit.

A Budapesti Közlekedési Központ még 2015-ben döntött úgy, hogy felülvizsgálja a korábbi évtizedek pótdíjazási gyakorlatát és szigorúbban lép fel a jegy és bérlet nélkül utazókkal szemben. Ezzel párhuzamosan hatékonyabbá tette a pótdíjtartozási eljárásokat is. A szigorúbb követeléskezelésnek köszönhetően évente több tízezer fizetési meghagyást és végrehajtási eljárást indít a BKK azokkal szemben, akik jegy és bérlet nélkül veszik igénybe a közösségi közlekedési szolgáltatásokat.

Felesleges, milliós pótdíjtartozások

A fővárosban közlekedők döntő többsége becsületesen megvásárolja az utazáshoz szükséges jegyeket. Emellett ugyanakkor sajnos minden évben vannak olyanok, akik nem csupán jegy, vagy bérlet nélkül utaznak, hanem figyelmen kívül hagyják a pótdíjazással járó kötelességeiket, felszólításokat is.

A Budapesti Közlekedési Központ összeállította az elmúlt év legnagyobb pótdíjbefizetéseinek listáját. A felsorolt összegek nem csupán fizetési elvárások, hanem már konkrét, teljesített befizetések. Ezek többségét jogi eljárásokat követően fizették be a pótdíjazott utasok.

TOP10 egyösszegű, ténylegesen befolyt pótdíjbefizetések 2019-ben:

  1. 1 915 388 Ft
  2. 1 635 135 Ft
  3. 1 030 250 Ft
  4. 948 735 Ft
  5. 930 889 Ft
  6. 920 351 Ft
  7. 858 109 Ft
  8. 850 691 Ft
  9. 824 801 Ft
  10. 794 142 Ft

A negatív rekordert összesen 48-szor pótdíjazták a BKK járatain, akivel szemben a befizetések elmulasztása miatt 8 végrehajtási eljárás indult. A kiszabott pótdíjak befizetésével töredékére lehetett volna csökkenteni a notórius bliccelő kiadásait, és a pótdíjazással járó adminisztrációt.

A pótdíjak gyors befizetése a legjobb megoldás

Nem csak a közlekedési társaságoknak, hanem az utasnak is az az érdeke, hogy minél előbb rendezve legyen a kiszabott pótdíj. Bár a 8 ezer vagy a 16 ezer forintos kezdeti összegek elsőre soknak tűnnek, ennek ellenére nem éri meg halogatni a befizetést. A szigorított követeléskezelési módszerek miatt a pótdíjazott utasok egyértelműen akkor döntenek a legjobban, ha minél hamarabb rendezik a jegyellenőrök által kiállított sárga csekket.

Nem érdemes abban reménykedni, hogy a pótdíjtartozás elévül, ugyanis a BKK ha kell, bíróságra viszi az ügyeket. Az eddigi pótdíjazási polgári pereket több mint 90 százalékában a BKK nyerte, ezekben az esetekben törvény szerint a pótdíj összegén kívül a per valamennyi költsége is a pótdíjazott utasra hárul.

A BKK ugyanakkor továbbra is igyekszik ügyfélbarát módon eljárni a pótdíjbefizetésekkel kapcsolatban, ezért lehetőséget biztosít a csekkes befizetésen kívül, az összeg banki átutalására, illetve a számlavezető bankfiókokban történő befizetésre. Ennek keretében fizetési emlékeztetőket küld ki, akár több havi részletfizetést is biztosít a pótdíjazottak számára, továbbá szeretné a közeljövőben lehetővé tenni a helyszíni pótdíjazáskor a bankkártyás fizetés.





Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.