Site icon City Futi Futárszolgálat

Megszűnt a veszélyhelyzet, ezekre a fontos dátumokra kell figyelniük a fővárosban közlekedőknek


A Magyar Országgyűlés megszűntette a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzetet. Az egészségügyi dolgozók július 1-től, szerdától csak érvényes jeggyel vagy bérlettel utazhatnak a BKK járatain. A rendelet visszavonása a diákigazolványok, a nyugdíjas és kisgyermekes bérletigazolványok, az álláskeresők bérlete és egyéb, utazáshoz szükséges dokumentumok és igazolványok érvényességét is érinti.

A Magyar Országgyűlés döntése értelmében 2020. június 18-tól véget ér a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet. A rendelet több, utazáshoz szükséges dokumentum érvényességét is befolyásolja, amelyre érdemes figyelni a következő napokban.

Lejár az egészségügyi dolgozók díjmentes utazási jogosultsága

Bár a rendelet szerint az egészségügyi dolgozók csak a veszélyhelyzet idején utazhatnak díjmentesen, a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ a zavartalan átmenet biztosítása érdekében úgy döntött, hogy türelmi időt alkalmaz, ezzel segítve az egészségügyi intézmények bérletvásárlását és dolgozóik utazását.

Ennek köszönhetően az egészségügyi dolgozók 2020. június 30-án, kedden utazhatnak utoljára díjmentesen, július 1-től, szerdától már kizárólag érvényes jeggyel, vagy bérlettel használhatják a BKK járatait.

További fontos határidők

Az utazási kedvezmények igénybevételére jogosító igazolványok, igazolások és utalványok hiába jártak le, azok továbbra is érvényben maradnak a veszélyhelyzet megszüntetését követő meghatározott ideig az alábbiak szerint.

A diákok a 2019/2020-as tanév I. féléves matricájával érvényesített magyar diákigazolványokkal maximum 2020. december 15-ig, igazolhatják az utazási kedvezményre való jogosultságukat. Ezt követően, azaz december 16-tól ? akkor is, ha a bérlet érvényességi ideje később járna le ? már csak a megfelelően érvényesített diákigazolvánnyal utazhatnak. Ugyanez a szabály vonatkozik azokra a diákigazolványt helyettesítő igazolásokra is, amelyeket a tanintézmények elektronikus formában küldtek a diákoknak és azokat kinyomtatva használták eddig a tanulók.

  • Nyugdíjas és kisgyermekes bérletigazolványok

Azok a nyugdíjas, vagy kisgyerekes bérletigazolványok, amelyek a veszélyhelyzet ideje alatt jártak le  (2020. március 11. ? június 17. közötti időszakban), 2020. december 15-ig továbbra is használhatók. Kérjük, legkésőbb ezen a napon mindenki gondoskodjon a bérletigazolvány érvényességi idejének meghosszabbíttatásáról, vagy új bérletigazolvány kiállíttatásáról, amelyet bármelyik bérletpénztárunkban vagy ügyfélközpontunkban el lehet intézni.

Az álláskeresők bérletének kiváltására 2020. július 4-től, szombattól újra a veszélyhelyzetet megelőző szabályok vonatkoznak, amelyekről a bérlet leírásában, vagy a BKK korábbi közleményében lehet olvasni.

Megszűnik tehát az az átmeneti intézkedés, miszerint 30 napnál régebbi hatósági bizonyítvány alapján is lehet (akár több hónapban is) bérletet váltani. Azok, akik legkésőbb július 3-án váltottak bérletet az átmeneti szabályok szerint, a bérletüket annak érvényességi idejének végéig még jogszerűen használhatják, függetlenül attól, hogy mikori a hatósági bizonyítvány keltezése.

Azok a magyar hatóságok által kiállított,  személyazonosító igazolványok, útlevelek és kártyaformátumú vezetői engedélyek, amelyek a 2020. március 11. ? július 3. időszakban járnak le, 2020.12.15-ig használhatók a 65. évüket betöltött személyek díjmentes utazására való jogosultságának igazolására, továbbá a teljes árú bérletekhez is.

Ugyanez a szabály vonatkozik a Magyar Államkincstár (vagy a 2015. április 1-2017. október 31. között az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság) által magasabb összegű családi pótlék, fogyatékossági támogatás vagy vakok személyi járadéka kapcsán kiállított hatósági igazolványra is.

A 2020. április 6- június 17. időszakban lejáró tartózkodási kártyák, állandó tartózkodási kártyák, letelepedési engedélyek, bevándorlási engedélyek 2020. augusztus 2-ig használhatók a szabad mozgás és tartózkodás jogának, illetve a letelepedett (vagy bevándorolt) jogállás igazolására.

A Budapesti Közlekedési Központ arra kéri tisztelt utasait, hogy legyenek figyelemmel a lejáró határidőkre, és ha szükséges a lehető leghamarabb újítsák meg igazolványaikat.

Budapest, 2020. június 18.

Budapesti Közlekedési Központ





Source link

Exit mobile version