Site icon City Futi Futárszolgálat

Index – Gazdaság – Öntik a pénzt a kormányok a légi közlekedés életben tartásába



Eddig több mint 120 milliárd dollár értékű állami támogatást kaptak a légitársaságok világszerte a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) becslései szerint ? írja az MTI.

Brian Pierce, a montreali székhelyű, háromszáz légitársaságot tömörítő kereskedelmi szervezet vezető közgazdásza kedden egy videokonferencián azt mondta, becsléseik szerint eddig 123 milliárd dollár (39 billió forint) értékű segítséget kaptak a légitársaságok az államoktól. Ennek legnagyobb része, 50 milliárd dollár hitel formájában érkezett, 34 milliárd dollárt tett ki a bértámogatás, a maradék a hitelgarancia összege.

Mivel negyedévente 61 milliárd dollárral csökken a társaságok készpénzállománya, igénybe kell venniük az utóbbi támogatási formát is. A garancia mértéke azonban országonként eltérő: az Egyesült Államok a 2019-es árbevétel 32, Franciaország a 36 százalékát biztosította a légi közlekedésnek, míg Kínában ez az arány alig 2 százalék volt.

Brian Pierce figyelmeztetett, hogy jelentős mértékűre, 530 milliárd dollárra emelkedhet a társaságok hitelállománya, az adósságszolgálat növekvő terhe pedig több légitársaságot is csődhelyzetbe sodorhat. Az elemző szerint ezt csak úgy tudják elkerülni, ha a tőkepiacokról szereznek friss forrást, vagy akkora mértékben növelik az árbevételüket az újraindulás után, amely kompenzálni tudja a növekvő adósságszolgálatot.

Alexandre de Juniac, az IATA elnök-vezérigazgatója ettől függetlenül továbbra is arra kérte a kormányokat, hogy támogassák a légitársaságokat, mert e nélkül csődhullám lehet az iparágban.





Source link

Exit mobile version