Új villamosvágány épül a Soroksári út és a Haller utca csomópontjában, változik a közúti és a közösségi közlekedési rend

általa megosztva admin
Kategória:


Az M3-as metró középső szakaszának felújításához kapcsolódóan, az alternatív kötöttpályás eljutási lehetőségek bővítése érdekében új villamosvágány kiépítése kezdődik meg 2020. május 23-án Ferencvárosban. A pesti fonódó villamoshálózat kialakításának első fejlesztéseként a Soroksári út és a Haller utca kereszteződésénél megépülő új villamosvágány-kapcsolatnak köszönhetően lehetőség nyílik majd arra, hogy közvetlen kötöttpályás kapcsolat jöjjön létre a Haller utca irányából a 2-es villamos belvárosi szakasza felé. Az M3-as metró, tervezetten ősszel kezdődő belvárosi szakaszának korlátozása során, az új vágányon közlekedő villamosjárattal a Nagyvárad tértől átszállás nélkül lesz elérhető többek között a belváros is. A munkálatok miatt május 23-tól a 24-es villamos rövidített útvonalon, a Soroksári útig közlekedik, továbbá a Soroksári út a csomópont környékén 2 x 2 sávon lesz járható.

A BKV Zrt. már hírt adott a pesti fonódó villamoshálózat megvalósulásának első fejlesztéséről: új vágánypár épül május 23-tól, szombattól a Haller utca és a Soroksári út között észak-pesti irányba, és a meglévő, déli irányú villamoskapcsolat is megújul. A kiépülő pályán egy olyan új villamosjárat közlekedik majd, amely alternatív, átszállásmentes kapcsolatot nyújt a Nagyvárad tér felől a belváros felé. A vonal az M3-as metró középső szakaszának ősszel kezdődő felújítása idején jelent elsőként kényelmes kötöttpályás utazási lehetőséget, azonban a metrórekonstrukció elkészültével is lehetővé teszi a későbbiekben a VIII. kerület belső részéből a belváros főbb pontjainak, az M4-es metrónak, a kis- és a nagykörúti villamosoknak és a Rákóczi úton közlekedő buszjáratoknak az elérését az M3-as vonal igénybevétele nélkül. Az új villamos közlekedési rendjét várhatóan 2020 őszén társadalmi egyeztetés keretében véglegesíti a BKK.

Az új vágánykapcsolat kiépítése az idei év leghangsúlyosabb villamosközlekedési fejlesztése, amelyre a Fővárosi Önkormányzat 1,8 milliárd forintos forrást biztosít. A beruházó a BKV Zrt., a műszaki terveket a BKK készítette, a kivitelezési munkákat a Vasútépítők Kft. végzi el. A BKV tájékoztatása alapján az eredeti tervek szerint az év végén érne véget a munka, azonban dolgoznak a korábbi befejezés lehetőségének és feltételeinek megteremtésén.

Közösségi közlekedési változások

A 24-es villamos május 23-tól, szombattól várhatóan november első feléig rövidített útvonalon, a Keleti pályaudvar felől csak a Soroksári útig között közlekedik. A Közvágóhíd és a Haller utca közötti szakaszon a 2-es villamossal, emellett a 23-as buszcsalád járataival vagy az 54-es, 55-ös busszal lehet utazni.

Az építkezés miatt a 23-as buszcsalád, az 54-es, az 55-ös, a 918-as, a 923-as és a 979-979A busz Közvágóhíd irányú Soroksári út / Haller utca megállóhelyét kb. 100 méterrel hátrébb, a Haller utcai csomópont elé áthelyezik.

Központ

 

Nyártól további közlekedési változások is várhatók, ezekről a BKK később ad tájékoztatást.

Közúti közlekedési változások

A munkavégzés idején a Haller utca csomópontja környékén a Soroksári út kétszer két sávon lesz járható. Az építkezés idején a városhatár felől a Soroksári úton haladók csak kerülőúton, a Vágóhíd utca vagy a Dandár utca felől, illetve a Soroksári út?Pápay István utca?Szent Benedek utca útvonalon tudnak behajtani a Haller utcában, közvetlenül nem. (A Szent Benedek utca egyirányúságát megfordítják a javasolt kerülőút biztosítása érdekében.)

Nyártól további korlátozások is várhatók, ezekről a BKK később ad tájékoztatást.

A közúton közlekedőket kérjük, hogy a munkaterület mellett óvatosan, a szabályokat betartva vezessenek.

Budapest, 2020. május 21.

Budapesti Közlekedési

Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).