Index – Belföld – Kerékpáros kompot építene Szentendre

általa megosztva admin
Kategória:Kerékpáros kompot építene Szentendre, ami a kiszolgálhatná a Szentendre?Szigetmonostor, valamint a sziget és Göd között a nemzetközi kerékpárutak forgalmát.

A város honlapján közölt tájékoztató szerint Pásztor Zoltán, a Pásztor Révhajó Kft. tulajdonosa kereste meg Fülöp Zsolt Szentendre és Molnár Zsolt Szigetmonostor polgármesterét a kerékpáros komp létesítésének tervével. Szentendre és Szigetmonostor település önkormányzatának vezetőinek tetszett az ötlet, ezért – miután egyeztettek a vállalkozóval –  levelet írtak Orbán Viktor kormányfőnek, az innovációs és technológiai miniszternek, valamint az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosnak. 

Pásztor Zoltán a Fair Hydro Kft.-vel és a Vonalterv Kft.-vel közösen készített terve szerint hazai tervezésben és gyártásában készülő 6 db kerékpárszállító kishajó összekapcsolhatná a Szentendrei-sziget kerékpárútjait a szentendrei és gödi oldal kerékpárútjaival.

A 12 FŐ ÉS 12 KERÉKPÁR SZÁLLÍTÁSÁRA ALKALMAS KISHAJÓK TAXIKÉNT RENDELVE KÖZLEKEDHETNÉNEK A DUNÁN KERESZT- ÉS HOSSZIRÁNYBAN EGYARÁNT.

A kis hajók hybrid, vagy tisztán elektromos környezetbarát hajtásrendszerrel működnének. Egy kishajó ? tervezői költségbecslés szerint ? tervezése, engedélyeztetése és legyártása 120-150 millió forint.

A biztonságos és gazdaságos üzemeltetéshez egy személy elegendő lenne, ehhez azonban az osztrák-német folyami közlekedési szabályokat át kellene ültetni a magyar jogrendbe is. Több helyen ? Szentendre, Szigetmonostor, Leányfalu ? most is alkalmas a kikötőhely, a rámpás kishajó fogadására. Egy ilyen kikötő kialakításának költsége kb. 12 millió forint.

„A kerékpároskishajó-szolgáltatás igazi turista látványosságot is nyújthatna, hiszen a tervezett útvonala során Szentendre teljes dunai panorámájában gyönyörködhetnek a hajó utasai. A kishajók üzemeltetésével megoldható lenne a kerékpárosok kényelmes, gyors és egyben biztonságos szállítása a turisztikailag kiemelt, dunakanyari célpontok között és az EuroVelo 6 kerékpárút ? Szentendre és a sziget közötti ? folytonossága is megteremthetővé válna” – írják a város honlapján.

A miniszterelnöknek, az innovációs és technológiai miniszternek, valamint az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosnak írt levélben a két település polgármestere, valamint a révátkelés üzemeltetője mintaprojektként kéri ? a kerékpáros kompközlekedési terv első elemeként ? egy komp megépítésének támogatását.

Hisszük, hogy a fejlesztés javítja a kerékpáros közlekedés feltételeit, növeli a térség vonzerejét, s nem utolsó sorban tájvédelmi és környezettudatos megoldás lenne ? olvasható a levélben.

Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).