Index – Külföld – Románia még három hetet kivár a korlátozások feloldásával

általa megosztva admin
Kategória:



Szlovéniában, Horvátországban és Romániában is lassult a koronavírus-járvány terjedése, de a szlovénok és a románok még óvatosabbak a korlátozások feloldásával.

Horvátországban hétfőn reggel kinyitottak az üzletek, és elindult a városi közösségi közlekedés. Zágráb három lépésben, fokozatosan enyhít a korlátozásokon. Az első lépés sikerétől függ, hogy az enyhítések további szakasza életbe lép-e. Ha a fertőzések száma ismét növekedni kezdene, a kormány azonnal visszaállítja a szigorításokat, írja az MTI.

A legfrissebb adatok szerint 24 óra alatt 9-cel – öttel kevesebbel, mint egy nappal korábban -, 2039-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, ami az egyik legalacsonyabb napi növekedés március közepe óta. Az elmúlt napban történt négy halálesettel 59-re nőtt a halálos áldozatok száma. Az első fertőzés két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1166 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 21 beteg van lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 32 817 koronavírus-tesztet végeztek.

Szlovénia május 12. után oldhat fel korlátozásokat

Jelko Kacin szlovén kormányszóvivő azt mondta, a kabinet a következő komolyabb enyhítésekről május 12. után tárgyal. Szlovéniában már múlt hétfőn kinyithattak a 400 négyzetméternél nem nagyobb üzletek, arról azonban, hogy mikor nyitnának ki az iskolák, óvodák, az éttermek és kávézók, valamint, hogy mikor indulna újra az országban a távolsági és a városi közösségi közlekedés, még nem született döntés.

Szlovéniában egy nap alatt 6-tal – kettővel kevesebbel, mint egy nappal korábban -, 1402-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. Ennél alacsonyabb esetszámot – ötöt – április 19-én jegyeztek. Az elmúlt 24 órában egy ember halt meg Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 83-ra nőtt. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 49 607 koronavírus-tesztet végeztek, a diagnosztizált betegek közül 22-őt ápolnak intenzív osztályon.

Romániában is lassul a járvány

Lassulni kezdett Romániában a koronavírus-járvány terjedése: az új megbetegedések heti összesítésekből számolt átlaga – amely április közepéig viszonylag folyamatosan emelkedett, napi 350-re – az utóbbi öt napon már csökkenő tendenciát mutatott, és hétfőig 330 alá esett.

A stratégiai kommunikációs törzs napi összesítése szerint az utóbbi 24 órában 303 emberről igazolódott be, hogy elkapta a fertőzést, ami közel 10 százalékkal elmarad az utóbbi hét átlagától.

Az új esetekkel 11 339-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma. Az utóbbi napon 87 gyógyultról számoltak be, ami alig több mint fele az utóbbi hét nap átlagának. A járvány kezdete óta 3141 fertőzött hagyhatta el gyógyultan a kórházat Romániában, hétfőn az előző napi jelentésnél 9-cel kevesebben, 227-en szorultak intenzív ápolásra.

Vasárnap dél óta – az elmúlt héten átlagosnak számító – 23 újabb halálesetet regisztráltak: így a koronavírus-járvány romániai áldozatainak száma 631-re emelkedett. Külföldön további 75 Covid-19-cel diagnosztizált román állampolgár vesztette életét.

A román hatóságok a kijárási tilalom fokozatos feloldását május 15-e – a rendkívüli állapot lejárta – után tervezik. A tanfelügyelőség azt javasolta az oktatási minisztériumnak, hogy május 15-e után az első két hétben csak a záróvizsgára készülő nyolcadik és tizenkettedik osztályosok térjenek vissza legfeljebb 15-ös csoportokban a tantermekbe.

 Klaus Iohannis államfő megerősítette: a záróvizsgára készülő végzősök kisebb csoportokban bejárhatnak majd a felkészítőkre, de a többi diák és az egyetemi hallgatók számára a rendkívüli állapot lejárta után is zárva maradnak a tanintézmények. Az oktatás online folytatódik, a tanévet pedig az eddig szerzett jegyek alapján zárják le. Az érettségit és a nyolcadikosok vizsgáját nem halasztják el, de megszervezésüknél figyelembe veszik a járványhelyzet által megkövetelt távolságtartási szabályokat.

Iohannis azt is bejelentette, hogy hétfőtől módosítják a 65 év felettiek számára engedélyezett kijárási órarendet. A nyugdíjas korosztályhoz tartozók az eddigi 11-13, illetve 20-21 helyett, ezentúl 7-11 és 19-22 óra között hagyhatják el lakhelyüket.





Source link

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.