Site icon City Futi Futárszolgálat

Index – Belföld – Quadokkal tettek egészségügyi sétát a Börzsönyben, megbírságolták őket


2020.04.17. 18:26

A Duna-Ipoly Nemzeti Park egyik bejegyzéséből kiderült, hogy vannak olyan emberek, akik a kijárási korlátozás alatt egészségügyi séta vagy egyéni szabadidős tevékenység címszóval quaddal bejárhatják a Börzsönyt.

Múlt vasárnap őrszolgálatuk kapott jelzést, hogy Perőcsény községben két ember a védett erdőterületen quadozik. 

A természetvédelmi őrök elkapták a szabálysértőket, és megbírságolták őket, hiszen „a 2009. évi XXXVII. törvény értelmében (92/A. §) erdőben, illetve erdei úton quaddal, terepmotorral, segédmotorral közlekedni tilos!? ? közölte az igazgatóság. A DINPI a hétvégéken részben a rendőrökkel közös szolgálatok során rendszeresen ellenőrzik a védett természeti területeket. 

A quadozás azért is tilos védett részeken, mert: 

  • A quaddal közlekedők jelentős mértékben károsítják a talajfelszín élővilágát és eróziót okoznak.
  • A természeti értékek védelmével nem fér össze a quaddal való közlekedés, ami legfőképp a talajszintet károsítja és egyedi értékeket veszélyeztet.
  • A quad ? amellett, hogy rendkívüli zaj, por, és szennyezőanyag-terhelést okoz ? nem kíméli az erdőterületen zajló felújítást sem.
  • A védett területek határát hatósági táblák jelzik. A fokozottan védett területre még gyalogosan is csak külön engedély birtokában (vagy jelzett turistajelzésen haladva) lehet belépni.
– olvasható még a tájékoztatásukban.

A nemzeti park munkatársai azt kérik, aki ilyesmit tapasztal, hívja a Természetvédelmi Őrszolgálat számát: 06-30-663-4625.





Source link

Exit mobile version