Index – Belföld – A távoktatás jobb megszervezését kérik a hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó szervezetek

általa megosztva admin
Kategória:



Huszonöt tanoda és civil szervezet kéri nyílt levélben a Köznevelésért Felelős Államtitkárságot és az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy dolgozzon ki válságkezelő akciótervet azoknak a gyerekeknek a támogatására, akik hátrányos helyzetük miatt kimaradnak a digitális távoktatásból, mert szerintük ezzel még inkább leszakadnak a társaiktól. 

Ma már a legtöbb háztartásban van legalább egy okostelefon, de a megfelelő internetkapcsolat híján, illetve ahol több testvér osztozik egy-egy eszközön, nem lehetséges a digitális távoktatás megoldása. Az országos kompetenciamérés 2017-es adataiból azt a következtetést lehet leszűrni, hogy a tanulók ötödéhez nem jut el a digitális távoktatás. Ha ennek csak a fele lenne valóban így, akkor is százezer olyan tanuló lehet az országban, aki hónapokra kiesik az oktatásból. (…) Az eddigi tapasztalatok szerint van, ahol az ételosztáshoz kapcsolódóan, papíron kapják a gyerekek a feladatokat. A papíralapú feladatosztás nem teszi lehetővé, hogy a gyerekek segítséget, vagy magyarázatot kérhessenek a pedagógusoktól, így aki számára csak ez a megoldás maradt, az is le fog maradni a tanulásban, de van, akihez még ilyen módon sem jut el semmilyen információ

– írják a nyílt levélben. 

A szervezetek nehezményezik, hogy a kormány által javasolt szükségmegoldások „sokszor szintén elérhetetlenek, a Digitális Jólét Pontok közül több zárva van a jelen helyzetben, de a nyitva tartó pontokhoz sem tud eljutni sok gyerek a megfelelő közlekedés és információ hiányában”, és több civil szervezet, cégek és magánszemélyek gyűjtenek eszközöket azoknak a családoknak, akiknek erre szükségük van.

Ezért aztán a többi közt azt javasolják Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak, hogy állami forrásokkal és civil szervezetek összefogásával kezdeményezzék a családok megfelelő eszközökkel és internetkapcsolattal való ellátását,  az önkormányzatokkal együtt pedig mérjék fel, hogy milyen településeken lehet szükség arra, hogy ingyenes wifi-szolgáltatást építsenek ki, amihez szabadon tudnak csatlakozni azok, akiknek nem megoldott az otthoni Internet-hozzáférés. A nyílt levelet többek között a Bagázs Közhasznú Egyesület, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Tanítanék Mozgalom írta alá.





Source link

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.