Egy hónapja tart a veszélyhelyzet, Budapest közlekedése is megváltozott

általa megosztva admin
Kategória:


A koronavírus-járvány miatt Magyarország Kormánya 2020. március 11-én veszélyhelyzetet hirdetett ki az élet- és a vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges fertőzés elhárítása érdekében. Ezzel egy olyan, korábban példátlan intézkedéssorozat vette kezdetét, amely Budapest közlekedésére is meghatározó hatással bír, és amely a folyamatos változások következtében várhatóan még nem ért véget. Az elmúlt egy hónap a BKK-ra és az utazókra is nagy terhet rótt: több alkalommal is változott a menetrend, a főváros közlekedését biztosító járművezetők védelme érdekében változott számos jármű felszállási rendje, a BKK napok alatt lehetővé tette a közbringák olcsó, kényelmes használatbavételét és változott több, a közlekedési szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódó szabály is.

A bevezetett veszélyhelyzethez kapcsolódó intézkedéssorozat első lépéseként március 12-én átmenetileg, határozatlan időre felfüggesztették a fővárosi közösségi közlekedési járatokon az elsőajtós felszállási rendszert. A rendelkezés célja az volt, hogy ne az első ajtónál tömörüljenek az utasok felszálláskor, valamint a járművek jobb szellőzését is segítette. A közlekedési szolgáltatók arra biztatták az utasokat, hogy minél gyakrabban nyissák ki a járművek ablakait, mert ez is jelentősen hozzájárul a szellőzéshez. Karácsony Gergely főpolgármester elrendelte a közösségi közlekedési járművek korábbi fokozott gyakoriságú takarításának, fertőtlenítésének további sűrítését is. A BKK kapcsolódó közleménye itt olvasható.

Szintén március 12-től a több ezer fővárosi közösségi közlekedési járművezető védelme érdekében felfüggesztették a járatokon a helyszínen váltott vonaljegyek értékesítését is. Az intézkedés visszavonásáig a városszerte található mintegy 370 automata, a jegypénztárak használatát ajánlotta a BKK, felhívva a figyelmet a járványveszély idején legbiztonságosabbnak bizonyuló közlekedési mobiljegy használatára is. A BKK kapcsolódó közleménye itt olvasható.

A járművezetőket védő intézkedések következő lépéseként március 16-a óta a fővárosi autóbuszokon és trolibuszokon nem nyitják az első ajtót. A járatokra a második és a harmadik (továbbá csuklós buszok esetében a negyedik) ajtónál lehet felszállni. A buszok első részét kordonnal zárták el, hogy az ajánlott távolság tartható legyen a fertőzésveszély elkerülése érdekében. A BKK kapcsolódó közleménye itt olvasható.

A BKK felelős munkáltatóként március 16-tól ? példát mutatva több nagy fővárosi cégnek is ? fokozatosan bevezette irodai munkatársainál a home office munkavégzés lehetőségét, hogy az otthoni munkával csökkentse a megbetegedés kockázatát a főváros működtetésében meghatározó munkát végző dolgozók körében. A BKK kapcsolódó közleménye itt olvasható.

Karácsony Gergely főpolgármester március 14-i bejelentésének megfelelően átmenetileg a BKK jelképes, 100 forintos havidíjért tette használhatóvá a MOL Bubi közbringarendszert. Ezzel egyidőben, az egyszerűbb használat érdekében a BKK pilot jelleggel bevezette az online regisztráció lehetőségét is. A BKK kapcsolódó közleménye itt olvasható.

Március közepére nyilvánvalóvá vált: a veszélyhelyzet elrendelése és a kapcsolódó kormányzati intézkedések ? például az iskolabezárások ?, valamint az egyre több fővárosi cégnél elrendelt otthoni munkavégzés miatt fokozatosan mintegy 80-90 százalékkal csökkent a budapesti közösségi közlekedési járatok kihasználtsága. Erre való tekintettel március 19-től a BKK a tanítási szünetben érvényes menetrendet léptette életbe, ezzel is biztosítva a szolgáltatás folyamatosságát, egyúttal azt is, hogy az utasok megfelelő távolságot tarthassanak egymástól. A BKK kapcsolódó közleménye itt olvasható.

Szintén március 19-i változás volt, hogy az ügyfelek és a BKK munkatársai egészségének megóvása, a vírus terjedésének megelőzése, megfékezése érdekében bezártak a társaság ügyfélközpontjai. Jegyek, bérletek azóta is vásárolhatók mintegy 370 automatából, kilenc továbbra is nyitva tartó pénztárban, vonaljegyet, gyűjtőjegyet pedig számos viszonteladónál is lehet venni. Továbbra is hangsúlyoztuk: a járványveszély idején a legbiztonságosabb választás a mobiljegy használata. A BKK kapcsolódó közleménye itt, valamint itt olvasható.

A személyes érintkezés minimálisra csökkentése érdekében a BKK március 24-én ideiglenes eljárásrendet vezetett be az álláskeresők bérletével, valamint a nyugdíjas és a kisgyerekes kedvezmények igénybevételével kapcsolatban. A BKK kapcsolódó közleménye itt olvasható.

Az utasszám drasztikus csökkenése az éjszakai járatok forgalmát is érintette. Ezért a március 27-ről 28-ra virradó éjjeltől egyes, a belvárosi szakaszok sűrűbb lefedettségét biztosító indulások kiiktatásával változott az éjszakai járatok menetrendje Budapesten. A BKK kapcsolódó közleménye itt olvasható.

Karácsony Gergely főpolgármester döntése alapján március 28-a óta a Budapesti Közlekedési Központ járatain is ingyenesen utazhat minden egészségügyi dolgozó a vészhelyzet megszűnéséig. A díjmentes utazásra való jogosultságot többfajta dokumentummal lehet igazolni. A BKK kapcsolódó közleménye itt olvasható.

A BKK a fővárosi járatok utasszámának kihasználtsága miatt egy szombati menetrenden alapuló, ám annál több frekventált vonalon sűrűbb menetrendet biztosító közlekedési rendet vezetett be április 1-jén. A folyamatos utasszámlálás tapasztalati és a visszajelzések alapján már másnap, április 2-án 16 további vonalon vezetett be további járatsűrítést, majd ugyanezen a napon délután bejelentette, hogy április 3-án még 20 járat esetében biztosít gyakoribb indulást, április 6-tól pedig visszaállítja a tanszüneti menetrendet. A BKK kapcsolód közleménye itt, itt, illetve itt olvasható.

A Fővárosi Önkormányzat néhány fontos útvonalon ideiglenes kerékpársávok kialakításáról döntött április 3-án. Ezzel a lépéssel a fővárosiak munkába járását és a biztonságos közlekedést kívánják segíteni a koronavírus-járvány idején. Elsőként a Bartók Béla úton kezdték el felfesteni az ideiglenes kerékpársávot, már április 6-án. A BKK kapcsolódó közleménye itt olvasható.

A fentiekben összefoglalt intézkedések ? ahogyan maga a járványveszély is ? példátlanok Budapest és a fővárosi közösségi közlekedés életében. A járványveszélyhez kapcsolódóan jelentkező extra költségek és a hirtelen jelentős mértékűvé vált menetdíjbevétel-kiesés ellenére azonban nincs ok aggodalomra a Budapesti Közlekedési Központ működésével és finanszírozásával kapcsolatban, a társaság működése jelenleg is stabil. A BKK kapcsolódó közlemény itt olvasható.

Köszönjük a fővárosi utazóközönségnek az eltelt egy hónapban tanúsított türelmüket és azt a rengeteg visszajelzést, amellyel munkánkat segítették. Továbbra is kérjük, hogy a kijárási korlátozásról szóló rendelet értelmében lakhelyüket vagy tartózkodási helyüket csak alapos indokkal hagyják el, aki csak teheti, inkább maradjon otthon.

Budapest, 2020. április 11.

Budapesti Közlekedési Központ





Source link

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.