Site icon City Futi Futárszolgálat

Index – Belföld – Székesfehérvár fideszes polgármestere kifogásolja, hogy nem kap hivatalos tájékoztatást a betegszámrólA kormány meghosszabbította a kijárási korlátozásokat. Megadta egyben a polgármestereknek a jogot, az ezzel járó felelősséggel, hogy a húsvéti időszakra szigorításokat rendelhessenek el az általuk vezetett településekre – ezzel kezdődik Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármesterének a város hivatalos oldalára kiposztolt rendelete, aminek végén egy imával búcsúzik polgáraitól (képletesen, mármint):

A különleges idők különleges imát kívánnak: ?Add Uram, hogy áldás legyek másoknak!?

Hogy aztán mennyire lesz áldás a lakosokra nézve a kormány általános intézkedéseinél szigorúbb csomag, az majd kiderül, mindenesetre Cser-Palkovics a mai napon 14:00 órától április 13-án (hétfőn) 24:00 óráig az állami szabályokhoz képest további szigorításokat rendelt el a közterület használatára vonatkozóan, és megfogalmazott ún. ajánlásokat a húsvét utáni időszakra is. A polgármester szerint az emberek többsége elfogadja és támogatja a szigorúbb szabályozást, és hetek óta betartják, hogy aki teheti, maradjon otthon. Eddig a kormány narratíváját követi a helyi vezetőség, innentől viszont óvatosan kritikus hangvételre vált és elmagyarázza, miért nem elég az, amit központilag előírnak.

Ez a szabályozás sajnos rendkívül rövid időtartamra lehetséges. Az ajánlások ezért olyan javaslatokat tartalmaznak, amelyeket magam kötelezően is előírnék. Álláspontom szerint szükség lenne a szabályozásukra, de három napra nincsen értelme, hosszabb távon viszont, megfelelő felkészülési időt hagyva szerintem kötelezettségként kellene előírnia az államnak, esetleges további felhatalmazás alapján az önkormányzatnak.

  • A székesfehérvári önkormányzat 2-2 maszkot minden háztartásba eljuttatott, és joggal várja el használatukat, ahogy azt is, hogy ha valakinek muszáj elhagynia a lakhelyét, akkor legalább kerüljön mindenfajta csoportosulást.
  • Hétfő éjfélig közterületeken és közparkokban tartózkodni, illetve a lakhelyet és tartózkodási helyet elhagyni csak alapos indokkal lehet.
  • A húsvéti időszakra tekintettel engedélyezett az egyéni hitéleti tevékenység gyakorlása céljából történő közterület-használat. (Ez magyarra fordítva azt jelenti, hogy ha valaki közterületen akar imádkozni, tegye, de betartva az általános szabályokat.)
  • A 18 év alattiaknak 20 órától másnap reggel 6 óráig a közterület használatának tilalmát rendelték el. (Ez azt jelenti, hogy a 18 év alattiakra este kvázi totális kijárási tilalmat mondtak ki.)
  • Kutyát (macskát, majmot, tigrist, stb.) sétáltatni naponta félórán át lehet, max. egy kilométeres körzeten belül.
  • Közterületen kizárólag egyedül, más személytől legalább 10 méteres távolságot tartva lehet tartózkodni (kivéve az egy háztartásban élőket), de ha már ott vagyunk az egyéni sporttevékenység végzése (torna, helyben futás, medicinlabda dobálása a levegőbe) engedélyezett, HA arra a lakóhely, tartózkodási hely vagy magánlakás bejáratától számított 1000 méteres körzeten belül kerítünk sort, és más személytől legalább 10 méteres távolságot tartunk.
  • Közterületeken kötelező a védőmaszk, vagy más az orr és a száj eltakarására alkalmas textil viselete.
  • Aki ezeket nem tartja be, 10.000 Ft-tól 50.000 Ft-ig terjedő helyszíni bírsággal szankcionálhatják. A rendelet betartatásában a rendőrség, a honvédség és a polgárőrség is közreműködik.
  • Nem nyitnak ki a sportpályák, játszóterek és a Koronás Park sem.

A polgármester azzal búcsúzik, hogy tudja milyen nehéz időszak ez, különösen jó időben, de semmi sem lehet fontosabb most a védekezésnél, az emberi élet mentésénél és az egészség megőrzésénél.

Ezért a szabályok betartását kérem mindenkitől! Nem azért, mert rendeletben van, és nem azért, mert be nem tartásuk szankcióval jár, hanem mert most ez mindenki érdeke. Nagypéntek van, a nap, amikor a keresztény világ Jézus szenvedésére emlékezik. A szenvedésre, a mélypontra gondol, de teszi ezt minden évben a húsvéti öröm elérésének reményében. Hiszem, hogy a feltámadás ünnepének idén, ebben a rendkívüli helyzetben még fontosabb az üzenete, miszerint az örök megújulás győzedelmeskedik majd. A különleges idők különleges imát kívánnak: ?Add Uram, hogy áldás legyek másoknak!?

A fentiek közül a tízméteres szabály az, ami a legszembeötlőbb, a közlekedés elég trükkös lesz jó ideig a városban. A betartatáshoz nem tudni, milyen eszközparkkal szerelik fel a rendőröket, és az sem, vajon egy kis kilengés, egy elmért, nagyobb lépés vagy megtorpanás miatti átmeneti 9 méteres követési távolság már elég-e a bírsághoz, vagy folyamatában, esetleg visszaesőként kell elkövetni a  kihágást.

Borítókép: Rendőrök járőröznek a székesfehérvári Rákóczi utcán 2020. április 7-én MTI/Vasvári Tamás

Source link

Exit mobile version