Index – Tech-Tudomány – Bajban lehetnek a meteorológusok a járvány miatt

általa megosztva admin
Kategória:



A koronavírus egészen váratlan területeken is problémákat okoz, most például a meteorológiáról derült ki, hogy a járvány meglepő hatással van rá. Egészen pontosan a vírus miatt leállt légi közlekedés okoz gondokat, az időjárás-előrejelzési modellek ugyanis a repülők által begyűjtött adatokra is támaszkodnak.

Normális esetben minden pillanatban több ezer repülőgép figyeli a szeleket és a hőmérsékletet

Európában jelentősen csökkent a repülőgépekből származó adatmennyiség, a Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központjába (ECMWF) a kereskedelmi repülés leállása óta napi 50 ezerről lecsökkent 10 ezerre a beérkező megfigyelések száma.

Ha minden repülőgépes adatot ki kéne hagyni a számítási modellekből, akkor a tanulmányuk szerint 15 százalékkal lenne pontatlanabb az előrejelzésük.

Az Egyesült Államok meteorológiai szolgálatának minden évben 250 millió mérési adatot szolgáltatnak a repülőgépek, szóval nem elhanyagolható mértékben járulnak hozzá a munkájukhoz. Ezeket az adatokat sok más információval együtt betáplálják az összetett számítógépes modellekbe, így próbálják megjósolni, milyen idő várható. Március végére a repülőkből érkező adatmennyiség a felére csökkent.

A Meteorológiai Világszervezet is aggodalmát fejezte ki a Covid-19-járvány hatásai miatt, ugyanakkor az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet, a NOAA szerint még nem biztos, hogy emiatt pontatlanok lesznek az előrejelzések, mert keresik a módját, hogyan pótolják a hiányzó adatokat. 

Ha utasokat nem is, árut még mindig szállítanak repülőgépekkel, és milliárdnyi adat érkezik az időjárás-figyelő léggömbökből, a radarokból és a műholdakról. A fejlett nyugati és távol-keleti országokban legalábbis így van. Számos fejlődő országban azonban leginkább emberi megfigyelésekre és adatgyűjtésekre épülnek a megfigyelések, és ezek is eléggé visszaestek az elmúlt hetekben. Így katasztrofális közvetett hatása lehet a járványnak, ha egyes régiókban nem tudnak majd felkészülni az esetleges időjárási szélsőségekre, mert senki sincs, aki azokat időben észrevenné.

(NPR)





Source link

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.