Index – Gazdaság – Mindössze 66%-on döcög az európai gazdaság

általa megosztva admin
Kategória:



Elég ijesztő képet fest az euróövezet gazdasági teljesítményéről egy nem nyilvános európai uniós anyag. Az Index birtokába jutott elemzés 50 ágazatot értékelt, és bár az eredmények aligha meglepőek, mégis elég sokkoló látni az egyes ágazatok teljesítményének lefagyását a nagy shutdown, vagyis a nagy leállás és a bázisnak tekinthető 2019 között.

Ami még növekedni is tudott

Növekedni (nyilván nem jószántából, hanem kényszerből) az egészségügy tudott, itt 34 százalékkal nagyobb volt az igénybevétel.

A gyógyszer-kereskedelem 25 százalékkal nagyobb forgalmat ért el,

mellettük az internet-szolgáltatók, valamint az élelmiszer-kiskereskedelem (10 százalék) ért el nagyobb forgalmat.

Ahol semmi nem változott

Jó pár ágazatban még nincsen érezhető változás a vírus miatt, ilyennek tekinthető a mezőgazdaság, az erdészet és a halászat, ahol nem történt változás, annak a dokumentumban szereplő értéke ugyanis kerek 0 százalék.

Szintén fennmaradtak a számok alapján a kormányzati, közösségi szolgáltatások, oktatás, adminisztráció, ezek ugyanúgy a bázis kibocsátási szintjén pörögnek, mint a távközlés, de nem érdemi az energiafelhasználás és a vízigény 10-10 százalékkal apadása sem a nagy otthonmaradás során.

Negyedével csökkenő iparágak

Viszonylag sok iparágban látni 24-26 százalékos visszaesést. Ilyen az informatikai szolgáltatások (azt láttuk, hogy az internet és a távmunka, digitális oktatás termékei iránt nőtt az igény, de vállalatoknál zajló fejlesztések, rendszerintegrációs feladatok megálltak).

A televíziós iparág is hasonlóan, 25 százalékkal esett vissza. A tévécsatornák működnek, de nyilván kevesebb élő adást, show-t, sportközvetítést szerveznek, több a dobozból előrángatott régi felvétel.

Felére apadók

A hajózás, a közúti közlekedés és a hirdetési piac a felére olvadt. Ezt a veszteséget szenvedte el a kiskereskedelem legtöbb ágazata (gyógyszer, élelmiszer, autóértékesítések nélkül).

már csak 50 százalék a kibocsátás a nyomdáknál, a textiliparban, a faiparban.

Még súlyosabb a helyzet, már csak egyharmadot termel a vegyipar, a gumiipar, az ,üvegipar, a fémipar, illetve az optikai cégek.

A legnagyobb visszaesések

Végül üzletük háromnegyedét veszítették el a munkaerő-közvetítők, a költöztetők, a menedzsment tanácsadók, ilyen szintre mérséklődtek a jogi konzultációk, az autószerelések, a bútoripar.

És őket követik a legrosszabbul járók. Már csak

  • 17 százalékon megy az európai autógyártás,
  • 14 százalékon az utazási irodák,
  • 10 százalékon az európai légi közlekedés,

és végül: egyáltalán nincsenek nyilvános szórakoztató-ipari események (mozi, színház, koncert, sportesemény).

Összességében egyelőre 34 százalékkal alacsonyabb az euróövezet gazdasági kibocsátása.

Az Európai Unió ennek ellenére továbbra is bízik a V-alakú felpattanásban, vagyis a második és a harmadik negyedévet érintő nagy visszaesés ellenére az előrejelzésük szerint

az euróövezet gazdasági kibocsátása végül elérheti a 2019-es szint 94 százalékát.

(Borítókép: Az Odeep One gyár hajó a franciaországi Sete kikötőjében a koronavírus-járvány idején 2020. április 2-án. A hajón az előző nap kezdték meg a kézfertőtlenítő gyártását amelyből az első héten 300 ezer a továbbiakban pedig egymillió palack készül. Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)





Source link

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.