Ne feledje, április 1-től változik a fővárosi közösségi közlekedés menetrendje

általa megosztva admin
Kategória:


Ne feledje, április 1-től változik a fővárosi közösségi közlekedés menetrendje

Április 1-jén, szerdán lép életbe a fővárosban a szombati menetrenden alapuló, de számos frekventált vonalon annál sűrűbb járatindulást biztosító közlekedési rend. Ahogy a BKK korábbi közleményében írta, a járványveszélyhez kapcsolódó intézkedések miatt 80-90 százalékkal esett az utasszám, ami nem indokolja a tanszüneti menetrend további fenntartását. Az új menetrend továbbra is biztosítja a járvány terjedésének megakadályozásához szükséges biztonságos utazási körülményeket. Április 1-jétől a VOLÁNBUSZ és a MÁV-HÉV is módosítja egyes járatai menetrendjét.

Csúcsidőben a metró-, valamint a nagyobb forgalmat bonyolító villamos- és buszvonalakon továbbra is a forgalomhoz mérten sűrű járatindulásra lehet számítani: a metrók, az 1-es villamos és a kiskörúti villamosok 5 percenként, a metrópótló busz 1-2 percenként, a nagykörúti villamosok 3-4 percenként, a Thököly úti buszjáratok 2-3 percenként járnak majd. Mindez biztosítja, hogy a járműveken ne legyen 30 százalék feletti kihasználtság ? azaz megfelelő távolságban lehessenek az utasok egymástól ?, ezt a maximális értéket alkalmazzák a nemzetközi gyakorlatban is.

A közösségi közlekedési járatok munkanapokon alapvetően a szombati menetrendjük szerint indulnak, hétvégén pedig továbbra is a szombati, illetve a vasárnapi menetrendet kell figyelni.

 • A szombati menetrendnél sűrűbb járatkövetést biztosítunk csúcsidőben több frekventált vonalon: gyakrabban indul majd az 1-es villamos, az újpalotai 7E, a káposztásmegyeri 20E, a kőbányai 85-ös, a rákoskeresztúri 97E busz, valamint a 80-as mellett közlekedik a 81-es trolibusz is.
 • Az M3-as metró pótlását segítő, alternatív útirányokat biztosító 194M, 223M és 254M busz továbbra is közlekedik munkanapokon.
 • A megszokottnál nagyobb befogadóképességű csuklós jármű közlekedik az Örs vezér terei 31-es, 161-es, 168E, a zuglói 77-es, 82-es, 130-as, a kőbányai 95-ös, 202E, a budai 33-as és 109-es, a dél-pesti 36-os, 123-as és 148-as vonalon, a 14-es villamos pedig háromkocsis szerelvényekkel indul.
 • Az új menetrend szerint munkanapokon továbbra is jár a szombaton egyébként nem közlekedő csepeli 179-es, az Albertirsai utat kiszolgáló 10-es busz, valamint a rákoskeresztúri vasúti kapcsolatot is biztosító 269-es, 297-es és 298-as Telebusz.
 • Az előzőekben fel nem sorolt, menetrendjük szerint szombaton nem közlekedő járatok munkanapokon sem járnak majd. E járatok megállóhelyeit más autóbuszok is kiszolgálják, vagy megállójuk rövid gyaloglással elérhető más járatok megállóhelyeiről. Például:
  • A 122-es busz megállóhelyeiről a 30-as vagy a 196-os busszal lehet a metrót elérni.
  • A 217E járat megállói a 9-es, a 151-es és a 217-es busszal érhetők el.
  • A 244-es busz megállóinak nagy részét a 44-es vagy a 244-es járat szolgálja ki.
  • A 214-es busz megállóhelyei elérhetők a 114-es vagy a 213-as busszal.
  • A 62-62A villamos megállói a 3-as, 28-as és 69-es villamossal érhetők el.
 • Ideiglenesen szünetel a 100E reptéri buszjárat közlekedése, a repülőtér azonban továbbra is megközelíthető marad a Nagyvárad térről induló 200E busszal.
 • A VOLÁNBUSZ által üzemeltetett, az agglomerációt és a külső kerületeket érintő egyes buszjáratok menetrendje is változik munkanapokon:
  • Az 55-ös és a 218-as busz a szombati,
  • a Budakeszire, Budaörsre, Törökbálintra, Gyálra (az 55-ös kivételével), Pécelre közlekedő autóbuszok az év végi (december 27-31. között érvényes) munkanapi menetrend szerint járnak;
  • a többi települést kiszolgáló buszjáraton továbbra is az iskolaszüneti menetrend érvényes.
  • Részletek a VOLÁNBUSZ oldalán: https://www.volanbusz.hu/hu/hirek/hir/35017.
 • Március 30-tól munkanapokon a MÁV-HÉV Zrt. által üzemeltetett H5-ös, H7-es HÉV-vonalon az iskolaszüneti, a H8-as és H9-es HÉV-vonalon pedig a hétvégi menetrend lépett életbe. A HÉV-menetrendek elérhető a BKK honlapján: bkk.hu/menetrend. A H6-os HÉV már március 20. óta a munkaszüneti napokon érvényes menetrendje szerint jár hétköznap is.
 • A járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet feloldásáig nem jár a D2-es, a D11-es és a D12-es hajójárat.
 • Nem üzemel a libegő.

A fővárosban utazókat kérjük, hogy főleg az új menetrend életbe lépésének első napjaiban ne megszokásból közlekedjenek. Utazásukat előzetesen, vagy akár menetközben tervezzék meg a BKK FUTÁR alkalmazással, amely továbbra is valós idejű járatinformációk alapján ajánlja fel az optimális útvonalat úti célunk eléréséhez. A weben a futar.bkk.hu címen, emellett iOS és androidos mobilalkalmazásként is elérhető BKK FUTÁR-ban beállíthatjuk, hogy a leggyorsabb, a legkevesebb átszállást, vagy a legkevesebb sétát igénylő utazási módot ajánlja fel, továbbá MOL Bubival és kerékpározással kombinált utazásokat is képes tervezni.

Budapest, 2020. március 31.

Budapesti Közlekedési Központ

Source link

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.