Site icon City Futi Futárszolgálat

Index – Külföld – Szinte teljes kijárási tilalom lép életbe Izraelben



Az egészségügyi minisztérium jelentése szerint Izraelben a nyilvántartott betegek száma egy nap alatt több mint kétszázzal nőtt, 1651-re emelkedett. 31-en súlyos, lélegeztetőgépen lévő betegek, hárman pedig közvetlen életveszélyben vannak, jelentette az MTI helyi lapokra hivatkozva.

Az egészségügyi minisztérium teljes kijárási tilalmat kért, de a pénzügyminisztérium a gazdaság teljes összeomlásától tartva tiltakozott. A kompromisszumos döntések szerint további szigorú korlátozásokat vezettek be a lakosságra nézve, de tovább működhetnek a fontosabb gazdasági egységek.

Keddtől legalább egy hétig a házon kívüli sportolás és a kutyasétáltatás is kizárólag a lakóhelytől legfeljebb ötven méter távolságra történhet. Ennél messzebbre csakis munkavégzés, élelem és gyógyszervásárlás miatt lehet elhagyni az otthonokat, és csakis az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak lesznek nyitva. A közösségi közlekedés is fokozatosan leáll, és a személyautókban is csak egy ember utazhat.

Az ország kórházaiban dolgozó, több mint száz osztályvezető főorvos levelet intézett Reuven Rivlin államelnökhöz, amelyben a beavatkozását kérik annak érdekében, hogy a koronavírus egészségügyi vonatkozásait jelenleg irányító Mose Bar Sziman-Tov, az egészségügyi minisztérium igazgatója helyett orvos álljon az egészségügyi rendszer élére, aki hozzáértőbb módon kezelheti a válságot. A levél szerint a szinte napi rendszerességgel tartott sajtótájékoztatókon ismertetett helyzettel szemben a kórházakban gyakran hiányoznak a vírussal szemben a személyzetet védő alapvető eszközök is.

Tel-Aviv után kedden Haifán, Beér-Seván és Jeruzsálemben is megnyílt a mentőszolgálat működtetésével olyan állomás, ahol a betegség tüneteit mutató izraeliek autóikkal áthajthatnak az erre a célra felállított sátrakon, amelyekben néhány perc alatt mintát vesznek tőlük a fertőzöttséget kimutató teszthez.

Izrael hétfőn este két repülőgépen hazaszállította Olaszországból az ezt kérő állampolgárait. Rendkívüli biztonsági óvintézkedések közepette vitték a több mint háromszáz utast Tel-Avivba, majd onnan a Genezáreti-tó, helyi nevén a Kineret partján lévő szállodához.

A kneszet hétfőn megszavazta hat bizottság megalakítását az átmeneti kormány munkájának ellenőrzésére. A bizottságok szavazását bojkottálta az ellenzék, a Benjámin Netanjahu vezette jobboldali Likud párt, valamint a mögötte felsorakozott jobboldali-vallásos pártokból álló tömb. A centrista Kék-fehér párt vezetésével létrejött egy „koronabizottság” is, amely a járvánnyal kapcsolatos kormányzati munkát felügyeli a jövőben.

(Borítókép: Gili Yaari/NurPhoto via Getty Images)





Source link

Exit mobile version