Index – Tech-Tudomány – Körülbelül 40 százalékkal csökkent a légszennyezettség a koronavírus miatt Kínában

általa megosztva admin
Kategória:Megjelent az Európai Űrügynökség (ESA) részletesebb, tavaly december 20-tól idén március 16-ig tartó elemzése a kínai légszennyezettség és az új koronavírus járvány összefüggésében. Az adatok szerint körülbelül 40%-kal esett a kínai városokban a nitrogén-dioxid koncentráció a gyárak, erőművek és a közlekedés leállása miatt. 

Mióta viszont kezd gyengülni a járvány Kínában, március eleje óta több tartományban enyhítették a biztonsági intézkedéseket: kinyitnak az iskolák, nyilvános helyek, gyárak, az emberek kezdenek újra dolgozni.  Ez a műholdas adatokról készült animáción is látszik, hogy amint enyhültek a szabályok, március elejétől újra elkezdett nőni a nitrogén-dioxid-koncentráció. Pedig Kínában a légszennyezettség előkelő helyet foglal el a halálozási okok közt.  

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy az űrből is látható, hogy nagy mértékben csökkent a légyszennyezés a koronavírus által érintett területeken, akkor még csak Kína volt érintett. 

Az új adatok a Copernicus Sentinel-5P műholdon lévő Tropomi (TROPOspheric Monitoring Instrument) nevű eszközről származnak, de hasonló adatokat közölt a NASA is február végén. Ezeken az látszott, hogy először Vuhan környékén kezdtek csökkenni a számok, majd az egész országban. 

A koronavírus decemberi kitörése után Vuhanban szigorú intézkedéseket vezettek be, januárban gyárakat zártak be, kijárási tilalmat rendeltek el, hogy megállítsák a vírus terjedését. Ez a nitrogén-dioxid-szint drámai csökkenéséhez vezetett, mivel ez főleg az erőművek, ipari létesítmények és közlekedési eszközök miatt szokott túl magas lenni.    

Az ESA cikke azt is megjegyzi, hogy a levegő koronavírus miatti tisztulása egybeesett a kínai újévvel, amikor egyébként is csökkenni szokott a koncentráció, hiszen ilyenkor ott mindenki szabadságra megy, leáll a gyárak termelése. 

Az EU által üzemeltetett CAMS (Copernicus Atmoszféravizsgáló Szolgálat) csökkenést érzékelt a legnagyobb szennyezést okozó finom részecskék koncentrációjában is. 

Claus Zehner, a Copernicus misszió vezetője azt mondta, hogy a 40 százalékos esés egy tág becslés, mivel a károsanyagszintekben az időjárás is jelentős szerepet játszik, ezért nem lehet teljesen pontos számot mondani. 

Az ESA március 13-i videójában Olaszország és Európa fölött is megfigyelhető a levegő tisztulása, miután ott is bevezették a biztonsági intézkedéseket:

 


Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,

És vannak akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást,

hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk!
Kattints ide!

Source link

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).