Site icon City Futi Futárszolgálat

Index – Kultúr – A Miniversum legfontosabb makettjei a Közlekedési Múzeumba kerülnek


Március 16-án végleg bezárt a Miniversum is, ami az elmúlt években a főváros egyik legnépszerűbb gyerekek szóló látványossága volt. Az Andrássy út 12. szám alatt a világ egyik legnagyobb modellvasút kiállítása működött, gyönyörűen kidolgozott, részletgazdag modellekkel. A Miniversumban Magyarország, Ausztria és Németország vasúti létesítményeit lehetett megcsodálni körülbelül százszoros kicsinyítésben: 14 település, 600 épület, 5000 minifigura, 1300 méter sínpálya, 100 mozgásra képes vonat volt a terepasztalokon. A kiállítás félmillió látogatót vonzott, a Tripadvisoron a több száz budapesti nevezetesség közül a 18., míg a fővárosi kiállítások közül a 4. legnépszerűbb helyen állt.

Jó hír, hogy a legérdekesebb, magyar vonatkozású makettek megmaradhatnak. A Közlekedési Múzeum a Facebook-oldalán jelentette be, hogy megmentik a magyar vasúti közlekedés története szempontjából kiemelkedő darabokat. A múzeumba kerül többek között 

A NYUGATI PÁLYAUDVAR, A ZUGLÓI ÉS A GYŐRI VASÚTÁLLOMÁS KICSINYÍTETT MÁSA, VALAMINT A VASÚTI ŐRHÁZAK, A MAGYAR VONATOK ÉS BUSZOK.

A hat évvel ezelőtt létrehozott Miniversum bezárását a koronavírus járvány csak előrébb hozta, maga a döntés már korábban megszületett. Tavaly novemberben jelentették be, hogy január végén abbahagyják, amit Martisz Gábor ügyvezető így indokolt:

?Az építésben és az üzemeltetésben részt vállaló kollégáinkkal az évek során egyedülálló alkotást hoztunk létre, de most más nagyobb ívű tervekbe szeretnénk kezdeni a társaimmal. Természetesen arra törekszünk, hogy a Miniversum értékeit és a márkanevet megőrizzük, és később újra bemutassuk újjászületett formájában.?

Január közepén aztán a kiállítás kapott még egy kis haladékot, a nyitva tartást két hónappal meghosszabbították, március 31-ig lett volna megtekinthető. A terepasztalokat külföldről is sokan megvették volna, de ezek speciálisan az Andrássy úti helyiségbe készültek, egyben nem voltak megmenthetők.





Source link

Exit mobile version