Site icon City Futi Futárszolgálat

Járművezetők védelme: hétfőtől nem nyitják az autóbuszok az első ajtót


A koronavírus-járványhoz kapcsolódó intézkedések részeként a több ezer fővárosi buszvezető védelme érdekében március 16-tól, hétfőtől átmenetileg az autóbuszokon és a trolibuszokon nem nyitják az első ajtót. A járatokra a második és a harmadik (továbbá csuklós buszok esetében a negyedik) ajtónál lehet felszállni. A buszok első részét kordonnal zárják el, hogy az ajánlott távolság tartható legyen a fertőzésveszély elkerülése érdekében. A tanszüneti menetrend esetleges életbe lépéséről a hétfőn kezdődő oktatási szünet forgalomra gyakorolt hatásai alapján születik majd döntés.

Hétfőtől nem nyitják az autóbuszok első ajtaját

Az elővigyázatosságból bevezetett átmeneti, határozatlan időre szóló intézkedés célja, hogy minimálisra csökkentse az esélyét a buszvezetők koronavírusos megbetegedésének. Budapesten naponta több ezer buszvezető biztosítja a felszíni közösségi közlekedés működőképességének jelentős részét, védelmük emiatt rendkívül fontos nemcsak a munkáltatójuk, de a fővárosban utazók számára is. A járművezetők biztonságát szolgálta az is, hogy csütörtök óta felfüggesztették a helyszíni vonaljegy-értékesítést is a fővárosi járatokon. ?Kollégáink, járművezetőink és családjuk védelme ugyanolyan fontos feladatunk, mint utasaink egészségének megóvása. Mindannyiunk érdeke, hogy a budapesti közösségi közlekedés zavartalanul működjön veszélyhelyzet idején is. Ennek érdekében minden lehetséges intézkedést megteszünk? ? hangsúlyozta Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója.

A jármű elejének elzárása hasonlatos lesz a több hazai híroldalon már bemutatott, külföldön is alkalmazott példákhoz: a kordonokat az első üléssor környezetében helyezik ki, ügyelve arra, hogy az utastérből minél kevesebb helyet válasszon le, ugyanakkor megfelelő mértékben izolálja a buszvezetőket. Az oktatási intézmények ideiglenes bezárása, az egyre több fővárosi cégnél lehetővé tett home office (otthoni munkavégzés) és az elmúlt napok forgalmi tapasztalatai alapján a BKK és a közlekedési szolgáltatók ? a BKV és a VT-Arriva ? arra számít, hogy az intézkedés nem okoz majd zsúfoltságot a járatokon. Az új felszállási rendet a több mint 300 fővárosi nappali autóbusz- és trolibusz-vonalon, valamint éjszakaibusz-vonalon alkalmazzák.

A közlekedési szolgáltatók mindent megtesznek az utasok védelme érdekében is. A járművek jobb szellőzése érdekében csütörtökön felfüggesztették az elsőajtós felszállás rendet, és elrendelték azt is, hogy minden megállóban, ahol le- vagy felszálló utas van, az összes ajtót kinyitják. (A most bevezetett intézkedés a buszok első ajtaja tekintetében ezt felülírja, ugyanakkor az első ajtó könyékén a kordonozás miatt nem is tartózkodik majd utas.) Rendelkeztek arról is, hogy a járművek összes ablakfelülete nyitható legyen; ezzel kapcsolatban továbbra is kérjük az utazóközönséget, hogy aktívan vegyenek részt a járművek szellőztetésében, és minél gyakrabban nyissák az ablakokat. A közösségi közlekedési járműveket, azok minden felületét ? beleértve a kapaszkodókat, a leszállásjelző gombokat is ? a lehető leggyakrabban takarítják, fertőtlenítik.

Később döntenek a tanszüneti menetrendről

A március 13-án, pénteken este bejelentett kormányzati döntés értelmében 16-ától, hétfőtől ideiglenesen nem látogathatják az iskolákat a tanulók. ?Kiemelt figyelemmel kísérjük hétfőtől a közösségi közlekedés kihasználtságát. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy az iskolaszünet és a cégeknél elrendelt távmunka miatt jelentősen mérséklődik az utasszám, a szolgáltatók közreműködésével néhány nap alatt átállunk tanítási szünetben érvényes menetrendre? ? reflektált a kormányzati bejelentésre Dr. Varga Ivett, a BKK vezérigazgatója.

###

Korábbi anyagaink a koronavírus-járvány miatti rendkívüli intézkedésekről:

Budapest, 2020. március 14.

Budapesti Közlekedési Központ

BKV Zrt.





Source link

Exit mobile version