Site icon City Futi Futárszolgálat

Index – Gazdaság – Globális gazdasági recesszió jöhet, lehet, hogy mi sem ússzuk meg



Elkerülhetetlen lehet a recesszió az eurózónában a HSBC közgazdászai szerint, írja a Bloomberg. A pénzügyi vállalat elemzői szerint a gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal eshet vissza az első negyedévben, majd 1 százalékkal az azt követő három hónapban az eurózóna 19 országában. A HSBC szakemberei szerint az év második felétől elkezd majd talpra állni a gazdaság, azonban a GDP-növekedésen rajta fogja hagyni a nyomát a járvány. A HSBC szerint Olaszország fogja a legsúlyosabb következményeket elszenvedni, de Németországban is negatív növekedésre számítanak.

Varga Mihály magyar pénzügyminiszter az Inforádió keddi műsorában 

nem zárta ki egy recesszió lehetőségét a magyar gazdaságban sem, a kormány legrosszabb esetben mínusz 0,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

Scott Minerd a Guggenheim Global vezető befektetési szakértője szerint elkerülhetetlen lehet egy világszintű recesszió is, a piacok ráeszmélnek a járvány pénzügyi és geopolitikai hatásaira.

Ki tudta volna megjósolni azt az eseményláncot, ami oda vezetett, ahol ma vagyunk koronavírus ügyben? Gyakorlatilag lehetetlen megmondani, hogy melyik lesz az a következő darab dominó, amely el fog dőlni, de egy dolog biztos: a dominók dőlni fognak továbbra is

? mondta a szakértő. Minerd szerint az olajárháború után már a hitelpiacra is begyürkőzött a fertőzés, ahol nemcsak az energiakötvények, de a légi közlekedés, a szállodaipar és a kiskereskedelem is mind sorra meg fogja sínyleni a járvány hatásait, amiket a pillangóhatáshoz hasonlít.

Alan Blinder, az amerikai jegybank funkcióját betöltő Federal Reserve korábbi igazgatóhelyettese és a Princeton kutatója szerint lehetséges, hogy máris recesszióban van az amerikai gazdaság, írja a CNBC. Természetesen az ilyen jellegű adatok mindig csak pár hónapos késéssel érhetőek el, de a szakértőt egyáltalán nem lepné meg, ha az derülne ki, hogy már márciusban megindult a gazdasági visszaesés.

Blinder szerint a puszta tény, hogy az emberek félnek elmenni vásárolni, sokkal nagyobb csapás lehet a gazdaságnak, mint ahogyan azt a rendszer jelenleg érzékelni tudja. Joachim Fels a PIMCO világgazdasági tanácsadója hasonló véleményen van, szerinte is komoly esély van rá, hogy az év első felében recesszió lesz az amerikai és európai gazdaságban.





Source link

Exit mobile version