Index – Gazdaság – Globális gazdasági recesszió jöhet, lehet, hogy mi sem ússzuk meg

általa megosztva admin
Kategória:



Elkerülhetetlen lehet a recesszió az eurózónában a HSBC közgazdászai szerint, írja a Bloomberg. A pénzügyi vállalat elemzői szerint a gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal eshet vissza az első negyedévben, majd 1 százalékkal az azt követő három hónapban az eurózóna 19 országában. A HSBC szakemberei szerint az év második felétől elkezd majd talpra állni a gazdaság, azonban a GDP-növekedésen rajta fogja hagyni a nyomát a járvány. A HSBC szerint Olaszország fogja a legsúlyosabb következményeket elszenvedni, de Németországban is negatív növekedésre számítanak.

Varga Mihály magyar pénzügyminiszter az Inforádió keddi műsorában 

nem zárta ki egy recesszió lehetőségét a magyar gazdaságban sem, a kormány legrosszabb esetben mínusz 0,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

Scott Minerd a Guggenheim Global vezető befektetési szakértője szerint elkerülhetetlen lehet egy világszintű recesszió is, a piacok ráeszmélnek a járvány pénzügyi és geopolitikai hatásaira.

Ki tudta volna megjósolni azt az eseményláncot, ami oda vezetett, ahol ma vagyunk koronavírus ügyben? Gyakorlatilag lehetetlen megmondani, hogy melyik lesz az a következő darab dominó, amely el fog dőlni, de egy dolog biztos: a dominók dőlni fognak továbbra is

? mondta a szakértő. Minerd szerint az olajárháború után már a hitelpiacra is begyürkőzött a fertőzés, ahol nemcsak az energiakötvények, de a légi közlekedés, a szállodaipar és a kiskereskedelem is mind sorra meg fogja sínyleni a járvány hatásait, amiket a pillangóhatáshoz hasonlít.

Alan Blinder, az amerikai jegybank funkcióját betöltő Federal Reserve korábbi igazgatóhelyettese és a Princeton kutatója szerint lehetséges, hogy máris recesszióban van az amerikai gazdaság, írja a CNBC. Természetesen az ilyen jellegű adatok mindig csak pár hónapos késéssel érhetőek el, de a szakértőt egyáltalán nem lepné meg, ha az derülne ki, hogy már márciusban megindult a gazdasági visszaesés.

Blinder szerint a puszta tény, hogy az emberek félnek elmenni vásárolni, sokkal nagyobb csapás lehet a gazdaságnak, mint ahogyan azt a rendszer jelenleg érzékelni tudja. Joachim Fels a PIMCO világgazdasági tanácsadója hasonló véleményen van, szerinte is komoly esély van rá, hogy az év első felében recesszió lesz az amerikai és európai gazdaságban.





Source link

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.