Site icon City Futi Futárszolgálat

Index – Tech-Tudomány – Minden ötödik embert érint Európában a káros mértékű zajszennyezés



 113 millió embert, minden ötödik európait érint a kontinensen a zajszennyezés – állítja egy tanulmány. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint az utóbbi években a megnövekedett közúti forgalom és az urbanizáció következtében a zajcsökkentő szabályozások ellenére is sokakat érint a probléma. A zajszennyezésnek kitett emberek száma 2020-ra sem fog csökkenni az Egészségügyi Világszervezet által javasolt szintre. 

A környezeti zaj évente 12 ezer korai halálozást és 42 ezer iszkémiás szívbetegséget okoz Európában. 

Több mint hatmillió embert érint az alvászavar, amit a zajszennyezés okoz, sőt a kutatás szerint a gyerekek gyengébb olvasási képességével is összefüggésbe hozható a környezeti zaj. 

A fő zajforrás Európában a közúti forgalom, ezt a vasúti forgalom zaja követi, majd a légi forgalom és az ipari zaj következik a sorban. A vasúti közlekedés zaja 22 millió embert érint, a légi közlekedésé pedig négymilliót. 

Megoldást jelenthet az elöregedett közutak felújítása, a megengedett sebesség csökkentése, és az okosabb várostervezés, valamint a  kerékpáros és gyalogos, valamint az elektromos járművekkel való közlekedés támogatása is.





Source link

Exit mobile version