Index – Vélemény – A saját vesztére tör a kormány?!?

általa megosztva admin
Kategória:


Mesterséges intelligencia stratégiát alkotott a kormány, amely a mesterséges intelligencia (MI) térhódításával jelentkező technikai és a humán-tudomány területére tartozó kérdésekre keres választ ? idézi az MTI Palkovics László innovációs és technológiai miniszter veszprémi előadását.

A közleményből a stratégiáról egyelőre nem sok konkrétum derült ki, de az igen, hogy a Pannon Egyetemen a miniszter előrevetítette: 2030-ra az MI a magyar GDP 14 százalékát teremti majd elő. A stratégiát még jóvá kell hagynia a kormánynak, és akkor töltik majd fel a kormany.hu-ra.

Én a kormány helyében azért még meghánynám-vetném párszor ezt a dolgot. Palkovics miniszter ugyanis megnevezett pár területet, ahol az MI fokozott térhódítása várható. Vannak ártatlannak tűnők, mint például

  • az arcfelismerés,
  • az állapotfelmérés,
  • a röntgen,
  • a meghibásodásra utaló zajok azonosítása mezőgazdasági gépeken,
  • vagy a közlekedés.

Említett neccesebbeket is, mint a

  • zene írása,
  • festmények készítése
  • és a versírás.

Én azért itt javasolnám, hogy az éles bevetés előtt próbaképpen feltétlenül írassanak a géppel pár Fidesz-közleményt, sőt, adják kölcsön más pártoknak is, mert napi szintű felhasználóként ezen a téren még humánintelligenciailag is érzékelek kiaknázatlan lehetőségeket. Ha viszont már készségszinten megy a gyurcsányozás meg a diktatúrázás, jöhet a mesterséges intelligencia első komoly tesztje, ami a mai kultúrkampfos időkben nem is lehet más, mint hogy költőként megkapná-e a Térey ösztöndíjat.

Az MI előtt rögtön adódna a következő, még keményebb megmérettetés: vajon elfogadja-e?

A miniszter szerint az MI arra is alkalmas lesz, hogy felösmerje a hazugságot. És ez azért már elég ingoványos terület. Nem tudom, 2030-ra a magyar társadalom elég érett lesz-e, hogy együtt éljen ilyen masinákkal, de a kormányban ezek szerint legalább az igény megfogalmazódott már egyfajta megtisztulásra, és ezt én nagyon becsülendő dolognak tartom.

Source link

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.