Site icon City Futi Futárszolgálat

Index – Mindeközben – Ma 45 éves, volt már pár ráncfelvarrása, és nem mindig könnyű szót fogadni neki ? mi az?


Ha siettél már jobban a kelleténél, léptél át záróvonalat, miközben tudtad, hogy nem szabad, vagy az előzékenységet félredobva inkább nem engedted ki magad elé a buszt, akkor éppen a ma 45. születésnapját ünneplő KRESZ szabályait hágtad át. A közúti közlekedés szabályairól szóló rendeletet 1975. február 5-én hirdették ki, és következő év január elsején léptették hatályba. Azóta 37 kisebb-nagyobb módosításon esett át, a ’80-as években például új szabályok jelentek meg a motorkerékpáros és segédmotoros kerékpáros közlekedést érintően.

  • A segédmotoros-kerékpárosok részére 1986. január 1-jétől írták elő a kötelező bukósisak-viselést, először csak lakott területen kívül.
  • 1993. március elseje előtt lakott területen belül 60 km/h-val, lakott területen kívül 100 km/h-val lehetett közlekedni.
  • Az érvényes sebességhatárok 2001. május 1-je óta vannak érvényben, innentől kötelező a hátsó üléseken ülőknek is bekötniük magukat biztonsági övvel.
  • 2002. január elsejétől szabályozták a gyermekek biztonsági gyermekülésben történő rögzítését.
  • Legutóbb a KRESZ 2019. július 27-én módosult, ekkor külön tájékoztató táblát kaptak a templomok, és azóta a kiemelt sporteseményeket kiszolgáló járművek a buszsávban haladhatnak, amennyiben erre szóló matricával rendelkeznek.

A rendőrség a honlapján azt írja: mivel gyakran kritizálják a jogszabályt nehezen érthető nyelvezete és hosszúsága, valamint helyenként szubjektív értékelhetősége miatt, ezért elképzelhető, hogy a közeljövőben 

egy teljesen új KRESZ megalkotására kerül sor, figyelembe véve a jelenkor kihívásait és a közlekedők elvárásait. A munkálatok mindenesetre már folyamatban vannak.

Ha tesztelnéd, mennyire vagy képben a szabályokkal, ide kattintva megteheted





Source link

Exit mobile version