Index – Belföld – Megint bűnügyi felügyelet alá helyezték a Hableányt elgázoló szállodahajó ukrán kapitányát

általa megosztva admin
Kategória:Ismét bűnügyi felügyelet alá helyezték a Hableány hajóbaleset ügyében megvádolt ukrán hajóskapitányt, erősítette meg Tóth M. Gábor, a férfi ügyvédje az Indexnek. Jurij C. december óta előzetes letartóztatásban volt. Most ismét bűnügyi felügyelet alá kerül, azaz egy lakásban kell maradnia és nyomkövetőt viselnie. 

2019. május 29-én este a Viking Sigyn szállodahajó összeütközött az előtte haladó Hableánnyal. A városnéző hajó alig hét másodperc alatt süllyedt el, fedélzetén 33 dél-korai turistával és a kétfős magyar személyzettel. A balesetet csak heten élték túl, egy személyt azóta sem találtak meg. 

A Viking Sigyn kapitányát, Jurik C.-t tavaly egy rendbeli halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett veszélyeztetéssel és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsították meg. Tavaly június 1-jén letartóztatták, de a bíróság lehetővé tette, hogy 15 millió forint óvadék ellenében Budapest területén bűnügyi felügyelet alá kerüljön és nyomkövető eszközt viseljen. A legfőbb ügyész ezután a Kúriához fordult, és a legfelsőbb bírói fórum kimondta: törvénysértő volt az óvadék engedélyezése.

Július 31-én a bíróság ismét elrendelte a férfi letartóztatását. November 18-án azonban a Fővárosi Törvényszék azt közölte: jogerősen is elrendelték a kapitány bűnügyi felügyeletét. A gyanúsított a számára kijelölt lakást engedély nélkül nem hagyhatta el. 

November 28-án halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat az ukrán hajóskapitánnyal szemben. 

December közepén újabb fordulat történt: ismét letartóztatták a kapitányt. A Pesti Központi Kerületi Bíróság az ügyészség indítványára döntött így. Ez változott meg most azzal, hogy ismét a férfi bűnügyi őrizetét rendelték el.  

Source link

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).