Index – Külföld – Könnygáz és káosz Franciaországban

általa megosztva admin
Kategória:


Az elmúlt évek legnagyobb francia sztrájkja a tömegközlekedéstől az oktatásig több szektorban is komoly problémákat okoz ? írja a BBC. Párizsban 250 ezer, az ország többi részén 450 ezer tüntető vonult utcára délután négy felé, hogy nemtetszésüket fejezzék ki az új nyugdíjtervezet ellen. Többek között tanárok, rendőrök, kórházi dolgozók, ügyvédek és reptéri dolgozók vesznek részt a megmozduláson. A gazdák, akiknek a legalacsonyabb nyugdíj jár nem vesznek részt a megmozdulásokon.

Az új rendszer elhagyná a jelenlegi 42 nyugdíjtervet, aminek egy pontozós rendszer venné át a helyét. Eszerint minél többet dolgozik majd valaki, annál magasabb nyugdíjat kap. Nemrég kitolták a nyugdíjkorhatárt 60-ról 62 éves korra (ami még így is OECD átlag alatt van). A reform több nagyon kedvező nyugdíjcsomagot is törölne, valamint akik a 64 éves kor előtt vonulnának vissza, alacsonyabb nyugdíjra számíthatnak. A szakszervezetek attól tartanak, hogy az embereknek tovább kell majd dolgozniuk kevesebb pénzért.

Mindezek hatására vonultak utcára a franciák, sőt, a szakszervezetek szerint még nyolcból hét olajfinomítót blokád alá is vett, így akár üzemanyagválság is bekövetkezhet, ha elég ideig húzzák a sztrájkot.

A sztrájk a tömegközlekedést érinti az egyik legsúlyosabban:

  • a vonat- és TGV közlekedés 90 százaléka leállt,
  • Párizsban 16-ból csak öt metróvonal üzemel,
  • nemzetközi vasúttársaságok (például Eurostar) a járataik felét törölték, és korlátozott menetrenddel közlekednek,
  • több száz repülőjáratot töröltek,
  • még a turisztikai látványosságok, mint az Eiffel-torony, a Musée d’Orsay, vagy a Versailles-i palota is zárva tartanak.
2019-12-05T163708Z 455947487 RC24PD91FBM5 RTRMADP 3 FRANCE-PROTE

Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters

Az Extinction Rebellion radikális környezetvédő aktivistái az elektromos rollereket se kímélték, és lefújták a QR kódot, amivel egy app segítségével ki lehet bérelni azokat. Állításuk szerint ezt azért tették, mert sokan azt gondolják, hogy ezek a rollerek környezetbarátok, de a gyártásuk igenis komoly károkat okoz, és rövid életűek.

A tüntetések ellenére egy nemrég készült kutatás szerint a megkérdezettek 75 százaléka úgy gondolta, hogy rá fér a reform a francia nyugdíjrendszerre, de csak az egyharmaduk gondolta azt, hogy a kormány elő is rukkol egy tervezettel.





Source link

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.